Coffeeshops in Tilburg en Breda houden deuren dicht voor buitenlanders

TILBURG - Coffeeshophouders in Tilburg en Breda staan achter hun collega's in Limburg, die zondag de deuren hebben geopend voor buitenlanders. Toch kunnen buitenlanders in die plaatsen nog niet terecht.
Coffeeshops in Limburg verkopen sinds zondag weer wiet aan buitenlanders. De actie is een initiatief van de coffeeshops in Maastricht en wordt gevolgd door coffeeshops in bijvoorbeeld Roermond en Sittard. De uitbaters voelen zich gesteund door een recente uitspraak van de rechter die oordeelde dat coffeeshop Easy Going in Maastricht onterecht was gesloten nadat die had verkocht aan buitenlanders.

Coffeeshophouders in Tilburg en Breda gingen in beraad of zij net als hun collega's in Limburg de deuren openen voor buitenlanders. Inmiddels is de kogel door de kerk. De uitbaters steunen weliswaar het initiatief van hun Limburgse collega's, maar wachten liever gesprekken met de gemeenten af, zo zeggen zij tegen Omroep Brabant.

Tilburg neemt Easy Going juridisch onder de loep
Willem Vugs van de overkoepelende coffeeshopvereniging De Achterdeur in Tilburg ging eerder deze week in gesprek met de gemeente. Hij laat zondag weten dat ambtenaren maandag bekijken of het juridisch mogelijk is om de coffeeshops voor buitenlanders te openen.

Vugs, zelf eigenaar van coffeeshop Toermalijn, verwacht aankomende week een besluit. De uitbater kan niet zeggen wat eventuele vervolgstappen zijn als het besluit nadelig voor hem uitvalt. Hij wil eerst de reactie van de gemeente afwachten.

Breda in gesprek met coffeeshophouders
Ook in Breda wachten de beheerders nog met stappen. Zij gaan binnen twee weken met burgemeester Peter van der Velden om de tafel om het te hebben over de situatie in Limburg. Zij hopen tot afspraken te komen nu Easy Going in Maastricht de steun van de rechter heeft gekregen.

Sinds een jaar mogen coffeeshops in het zuiden van Nederland vanwege drugstoerisme geen softdrugs verkopen aan buitenlanders. De maatregel zorgde voor veel ophef.