Excuusbrief hoofdofficier justitie Breda Hugo Hillenaar na valse beschuldiging

BREDA - In een open brief maakt Hugo Hillenaar, hoofdofficier van justitie van Zeeland en West-Brabant, vrijdag excuses aan Frans uit Breda die vals is beschuldigd door zijn ex-vrouw van onder meer verkrachting. Volgens de Nationale ombudsman, die over de kwestie heeft gerapporteerd, hebben politie en justitie eenzijdig onderzoek gedaan en zijn de klachten van de man, nadat hij was vrijgesproken, slecht behandeld.
De man verloor door de slepende rechtszaak zijn baan en het contact met zijn kinderen. Hoofdofficier Hillenaar maakte eerder zijn excuses in het tv-programma De Vijfde Dag.

De open excuusbrief op de website van het Openbaar Ministerie vloeit voort uit een aanbeveling van ombudsman Alex Brenninkmeijer.

Ingrijpende verbetermaatregelen
Hillenaar schrijft in de brief dat politie en justitie fouten hebben gemaakt in het opsporingsonderzoek. De zaak is aanleiding geweest voor
"ingrijpende verbetermaatregelen'' bij politie en justitie, aldus de hoofdofficier.

Frans is inmiddels een schadevergoeding aangeboden. Hij krijgt dit bedrag binnenkort op zijn rekening gestort, meldt Hillenaar. De betrokkene heeft hier zeven jaar op moeten wachten. De ombudsman vond dat politie en justitie uit zichzelf een schadevergoeding hadden moeten betalen, toen het niet lukte het hierover eens te worden.

Waardeloos
De man zelf is niet blij met de tekst van de brief. In een reactie zegt hij dat het zelfs een waardeloze brief is. Hij valt vooral over de zinsnede waarin Hillenaar zegt "dat een kritischere houding ten aanzien van de aangiften jegens u mogelijk tot een andere beslissing had geleid".

"De officier houdt met dat woordje 'mogelijk' nog steeds een slag om de arm. Ik had liever definitief gehoord dat ik onschuldig ben", aldus Frans.

Op 22 mei is er op verzoek van SP en PVV een debat in de Tweede Kamer over de kwestie. Frans hoop dat minister Opstelten van Justitie daar eindelijk zijn onschuld bevestigt.