Minder armoede in Brabant dan in andere provincies
Dat blijkt uit het Armoedesignalement 2013 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De armoede in Nederland is vorig jaar en in 2011 fors gestegen. Ruim 1,3 miljoen mensen moeten in 2012 rondkomen van een laag inkomen.
Armoede in grote steden en Bergen op ZoomBrabant telt in totaal zeker 145.800 mensen die moeten leven van een inkomen lager dan de zogeheten lage-inkomensgrens. Voor een alleenstaande is die grens zo'n 990 euro en voor een gezin met kinderen komt dat neer op zo'n 2000 euro bruto per maand. Tilburg en Eindhoven herbergen veruit de meeste armen (13.000 tot 15.000), maar dat komt vooral doordat het ook de grootste steden van Brabant zijn. Bergen op Zoom valt op omdat het de enige stad buiten de vijf grote steden is waar het percentage armen net hoger ligt dan het landelijk gemiddelde.
Buiten Eindhoven, Tilburg, Bergen op Zoom, Den Bosch, Helmond en Breda verkeert Brabant in relatieve welvaart. In onze provincie wonen procentueel minder mensen (6,2%) die niet rond kunnen komen in vergelijking met andere Nederlandse provincies. In de gemeenten Drimmelen, Sint-Michielsgestel en Geertruidenberg is de armoede nauwelijks een probleem. In deze drie gemeenten blijft de armoede beperkt tot onder de vier procent van de bevolking.
11.000 armen erbijHet aantal Brabanders dat leeft in armoede is in een jaar tijd wel enorm toegenomen met meer dan 11.000 mensen. Het zijn vooral alleenstaande moeders en vaders met jonge kinderen die de klappen opvangen. Bijna 1 op de 3 van deze gezinnen leeft in armoede. In heel Brabant leven 43.000 kinderen in armoede. 1 op de 8 kinderen in Eindhoven en Tilburg groeit op in armoede. Het gaat in deze twee steden samen om bijna 10.000 kinderen.
Ook alleenstaanden jonger dan 65 hebben het zwaar, de vrouwen onder hen nog net iets zwaarder dan mannen. Onder 65-plussers komt er nauwelijks echte armoede voor. Ouder zijn dan 65 is zowat de beste garantie tegen armoede die je kunt hebben: Slechts 1 op de 40 ouderen leeft in armoede.
Niet verrastGerrit Poels in Tilburg is niet verrast door de cijfers. Poels brengt al 23 jaarin de nacht op de fiets brood naar arme gezinnen. Het heeft de uitgetreden priester de bijnaam broodpater opgeleverd. Poels heeft aan huis ook een uitgiftepunt voor voedsel en kleding. Zijn stichting Broodnodig heeft in de afgelopen jaren veel meer klanten gekregen. Drie jaar geleden hielp Poels nog 150 gezinnen per week. Nu is dat aantal opgelopen tot 650
Armoede komt vooral veel voor bij 'mensen met een kleurtje', zegt Poels. Ook analfabetisme maakt de kans groot om in armoede te vervallen. "Bij veel mensen gaat hun uitkering op aan de vaste lasten. Ze hebben dan niks meer over om van te leven."