Eindhovense advocaat Maurice van Valen richt in Van Abbe expositie in met door hem geschonken werken

EINDHOVEN - Op z'n vijftiende kocht hij zijn eerste kunstwerk. Bij een galerie in den Bosch. Terwijl zijn vader fronsend toekeek. De Eindhovense advocaat Maurice van Valen is inmiddels zevenentwintig jaar verder maar hij koopt nog steeds kunst. Hij noemt het 'een van de belangrijkste dingen in mijn leven'.
Donderdag was Van Valen druk in het Eindhovense Van Abbemuseum. Samen met Christiane Berndes van dat museum richt hij een tentoonstelling in met een serie werken die hij aan het Van Abbe heeft geschonken. Van Valen verzamelt niet alleen, hij geeft ook graag kunst weg en het Van Abbe is het vijfde museum dat daarvan profiteert.

JCJ Vanderheijden
Voor het museum koos hij werk van drie vooraanstaande Brabantse kunstenaars uit zijn eigen collectie: de Bosschenaar JCJ Vanderheijden, Eindhovenaar John Lennarts en Laurens Mol uit Breda.

Aan een van de werken van JCJ Vanderheijden bewaart Maurice bijzondere herinneringen. Het is een verzameling kleinere werkjes samengebracht op een zwarte achtergrond. Maurice: "Ik had hem de opdracht gegeven en het heeft ongeveer twee jaar geduurd. Hij heeft in die tijd regelmatig met me gepraat. Hij maakte de keuzes maar praatte daar wel met mij over; dat was een heel bijzondere ervaring".

Groot cadeau
Bij het Van Abbe zijn ze blij met de schenking. Christiane Berndes van het museum noemt het 'een groot cadeau'.

De tentoonstelling met de schenking van Van Valen gaat pas op 8 juni open. Het Van Abbemuseum gaat verbouwen; die ingreep hoort bij het plan om straks de nieuwbouw van het museum te wijden aan een tentoonstelling met de eigen collectie. Door de verbouwingh sluit het Van Abbe voor twee weken na het komende weekeinde.