Video

Examen Frans vwo verplaatst naar donderdag: 'Als leerlingen maar geen vakantie hebben geboekt'

28 mei 2013 om 12:21
nl
Examen Frans op het vwo gaat woensdag niet door, dat meldt het College voor Examens (CvE). Het laatste examen dat voor vwo'ers op de rol staat, wordt verplaatst naar donderdag 13.30 uur. Het nieuws dat het examen verplaatst wordt, vindt rector Maarten de Veth van scholengemeenschap Augustinianum verrassend.
Geschreven door

"Dat is een verrassende wending. Ik had verwacht dat ze het voor elkaar zouden krijgen om het woensdagmiddag af te nemen door documenten digitaal beschikbaar te stellen."
Marlieke van den Tillaar uit Boerdonk zou eigenlijk morgenvroeg naar Parijs vertrekken met vijf schoolvriendinnen. Nu het examen Frans verplaatst wordt, gaat de reis voor de dames niet door. "We doen er nu alles aan om iets te regelen zodat we nog wel een aantal dagen in Parijs kunnen doorbrengen, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan." Ze bedankt de persoon die het examen heeft uitgelekt. "Topactie! Het schoolsysteem is nu vast veel verbeterd", schrijft ze aan Omroep Brabant.
Op vakantieHet CvE wil scholen zo veel mogelijk zekerheid geven dat alle vwo-scholen over de juiste vervangende examendocumenten beschikken. Dat ging ze niet lukken, laat ze in een reactie weten.
Het examen wordt vóór donderdag door het CvE digitaal beschikbaar gesteld voor de school, vertelt De Veth. Zij moeten het dan zelf uitdraaien. Nadere instructies krijgt de school nog. "Voor onze school is het wel te regelen maar ik hoop dat er nog geen leerlingen zijn die donderdag al vakantie hebben geboekt naar een warm oord." Uit een oproepje op onze Facebookpagina blijkt dat wel zo te zijn. Ook feestjes worden uitgesteld of verzet.
Middelbare scholen moeten zelf bepalen hoe ze omgaan met vwo-leerlingen die het uitgestelde eindexamen Frans niet kunnen maken. "Het is aan de school om te bepalen of iemand met een geldige reden afwezig is en daarom de officiële herkansingsperiode mag gebruiken als eerste poging'', aldus een woordvoerster van het CvE.
AnnuleringsverzekeringReisbrancheorganisatie ANVR raadt gedupeerde scholieren aan om direct contact op te nemen met hun touroperator om te kijken wat mogelijk is en om naar de polisvoorwaarden van de eventuele annuleringsverzekering te kijken. "Als een geboekte reis niet kan worden gemaakt dan moet de reis worden gewijzigd en geannuleerd. Dat kan niet kosteloos omdat het niet aan de touroperator te wijten is'', laat een woordvoerder weten.
De KLM schiet gedupeerde scholieren te hulp. De luchtvaartmaatschappij twittert woensdag: "Mais non! Morgen op vacance, maar examen Frans? Pas de problème, wij boeken je gratuit om!''
AangifteDinsdagavond werd het eindexamen Frans op internet gepubliceerd. De documenten die online waren gezet, worden begeleid door een inleidende brief, geschreven door iemand die zijn of haar naam niet noemt. "Van diverse (meer dan tientallen) bronnen heb ik vernomen dat er meer dan 6 vwo examens zijn gestolen uit diverse scholen in Nederland. Verdere details over hoe, wie, wat en waar weet ik helaas niet'', schrijft deze persoon.  Het CvE gaat aangifte doen van diefstal.
Op scholengemeenschap Augustinianum in Eindhoven werd woensdagochtend flink gebaald toen de leerlingen nog in onzekerheid zaten. "Dit is voor de school en leerlingen een nachtmerrie", aldus eindexamensecretaris van de school Jeroen Renders. Als eerste heeft de school gecontroleerd of de oorzaak van het lek niet bij hen lag. "Maar dat is niet het geval, onze examens liggen veilig in de kluis."
RoodgloeiendHet eindexamen Frans voor het vwo zou woensdagmiddag om 13.30 uur beginnen en tot 16.00 uur duren. Bij Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) staat de telefoon roodgloeiend. Veel vwo'ers hebben vragen naar aanleiding van het nieuws. 16.700 vwo-scholieren doen examen Frans dit jaar. Volgens Hugo van der Heijden van het LAKS is de beslissing om het examen naar morgen te verplaatsen niet erg handig. 'Ze hadden het beter naar het tweede tijdvak, de herexamens kunnen verplaatsen. Daar hadden veel leerlingen wel rekening mee gehouden. Dit is niet echt handig.'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.