Ophef om digitaal stemmen Festival van het Levenslied in Tilburg

2 juni 2013 om 23:00
nl
De organisatie van het Festival van het Levenslied Tilburg gaat de digitale voorrondes onder de loep nemen. Dat liet jurylid Coen Broers maandag desgevraagd weten. Aanleiding is de commotie die ontstond nadat bleek dat de stemmen die fans online konden geven, niet direct meetelden.
Geschreven door

Het festival, dat dit weekend was, biedt volgens de organisatie ook ruimte voor aanstormende talenten. In het kader daarvan werd vier weken van tevoren een digitale wedstrijd gehouden. Daarbij konden kandidaten zichzelf opgeven. Het publiek mocht vervolgens op de deelnemers stemmen.
Bij de stemmodule stond dat het publiek door te stemmen mee kon bepalen wie er zou winnen. Maar dat was niet het geval. De stemmen dienden slechts als indicatie voor de jury, zo reageerde de organisatie op Facebook. Dit tot woede van de deelnemers. Die vonden het oneerlijk dat iemand met veel minder stemmen toch kon winnen.
Erg teleurgesteldArjan Vingerhoets stond wekenlang bovenaan de lijst met deelnemers, met uiteindelijk 1040 stemmen. Hij is erg teleurgesteld in de gang van zaken, zo laat hij weten. "Ik heb wekenlang gechat, ge-sms't en gebeld voor stemmen van vrienden. Al die tijd ben ik eigenlijk bezig geweest met het maken van reclame voor het Levenslied in Tilburg."
Het zag er goed uit voor Vingerhoets, tot hij van zijn vriendin hoorde dat twee andere deelnemers met veel minder stemmen het waren geworden. "Diep triest. Als je die stemmen uiteindelijk opzijschuift, moet je zo'n wedstrijd niet houden", zo meent hij. Volgens Vingerhoets werden ook vorig jaar de stemmen niet meegeteld. Hij twijfelt dan ook of hij volgend jaar nog meedoet.
Ook Mireille Baljé is woedend. Zij heeft haar stem uitgebracht en voelt zich gepasseerd door de vakjury. "Wie is Coen Broers om te zeggen wie wel of niet kan zingen? Dit is misleiding." Baljé denkt dat het beter is om de vakjury vooraf kandidaten te laten selecteren die 'wel kunnen zingen', om vervolgens met die namen op internet een stemronde te houden. Een reactie op haar voorstel heeft Baljé naar eigen zeggen nooit gekregen, want ze werd door de organisatie van het Levenslied direct op Facebook geblokkeerd.
'Kwaliteit behouden'Volgens jurylid Coen Broers was de opzet van het stemmen van tevoren duidelijk genoeg, terwijl er niet nadrukkelijk stond dat het om een indicatie ging. "Wij hebben de jury in stand gehouden om de kwaliteit in het programma te behouden. Het kan zo zijn dat iemand die veel stemmen krijgt, niet kan zingen. En dat willen wij voorkomen."
Broers zegt wel dat het festival altijd een podium blijft bieden voor aanstormend talent. Voor volgend jaar zal er dan in ieder geval opnieuw een mogelijkheid zijn voor nieuwe zangers en zangeressen om mee te dingen naar een plek op de planken. "Of dit op dezelfde manier gaat gebeuren als dit jaar, weten wij niet. Wij gaan het stemmen eerst evalueren", aldus Broers. Wordt vervolgd dus.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.