Top 5 meest verdienende zorgbestuurders: drie ton ontslagvergoeding Thebe-bestuurder Henk Möhlmann

TILBURG - Bestuurder Henk Möhlmann van zorginstelling Thebe in Midden- en West-Brabant verdiende vorig jaar in totaal meer dan 450.000 euro. Bijna drie ton daarvan was zijn ontslagvergoeding. Daarmee was hij veruit de best verdienende bestuurder van een Brabantse zorgorganisatie. Bij Thebe zitten nog meer grootverdieners, want drie van de bestuursleden verdienden vorig jaar meer dan twee ton.
De op een na meest verdienende zorgbestuurder was voorzitter Ed Rutters van de raad van bestuur van de St. Anna Zorggroep in Geldrop. Hij verdiende een respectabele 289.379 euro.

Ook het inkomen van Thebe-bestuurders Wim Corsten en Rob Stam en van Sonja Stilling (TWB, West-Brabant) en Jef Pelgrims (TanteLouise Vivensis, Bergen op Zoom e.o.) ligt boven de twee ton.

Top vijf meest verdiendende bestuurders van Brabantse zorginstellingen
1. Henk Möhlmann - Thebe - € 458.896
2. Wim Corsten - Thebe - € 251.448
3. Jef Pelgrims - TanteLouise Vivensis - € 223.252
4. Sonja Stilling - TWB Thuiszorg met aandacht - € 219.325
5. Rob Stam - Thebe - € 216.744

Flinke bezuinigingen
De hoge salarissen van bestuurders zijn een doorn in het oog van de vakbonden, zeker omdat er bij veel zorginstellingen flink bezuinigd moet worden. Onder andere bij Thebe, waar drie bestuursleden dus meer dan twee ton verdienen, verdwijnen er waarschijnlijk honderden banen. Eerder dit jaar liepen onderhandelingen tussen Thebe en de vakbonden stuk. Thebe wilde medewerkers hun baan garanderen als ze twintig procent van hun salaris in zouden leveren, maar de vakbonden gingen daar niet mee akkoord.

Vorige week werd nog bekend dat oud-bestuurder Hanneke Houtzagers van ZuidZorg in Veldhoven vorig jaar 170.000 euro verdiende in zeven weken.

Pantein mist nog
De inkomensgegevens zijn afkomstig uit de jaarverslagen van de betreffende zorginstellingen. De meeste instellingen hebben inmiddels hun jaarverslag over het afgelopen jaar gedeponeerd. Van de grote Brabantse zorginstellingen mist alleen nog Pantein (Noordoost-Brabant). In 2011 verdienden daar nog twee bestuurders meer dan twee ton.

Vakbond Abvakabo FNV heeft landelijk de meest verdienende zorgbestuurders op een rijtje gezet. Die lijst wordt aangevoerd door Karel Verwey van het Amsterdamse Cordaan. Mede dankzij een riante ontslagvergoeding kwam zijn inkomen vorig jaar uit op 559.954 euro.