Video

Varkenshouders kunnen moeilijk stoppen met knippen varkensstaarten

9 juni 2013 om 23:45
nl
Een varken moet een staart hebben. Op initiatief van dierenwelzijn organisaties willen varkenshouders daarom stoppen met het knippen van varkensstaarten. Maar daarmee is een veelvoorkomend probleem nog niet opgelost. Varkens bijten elkaar de staart af in de stal.
Profielfoto van van Maaren Joachim
Geschreven door
van Maaren Joachim

"Zolang daar geen oplossing voor is, stop ik niet met het couperen van mijn biggen", stelt varkenshouder Gerbert Oosterlaken uit Beers. Hij heeft net twee enorme varkensstallen laten bouwen op zijn terrein. De varkens en biggen die hier in de stallen rondlopen zijn allemaal hun krulstaart kwijt. "Als ik dat niet doe, gaan ze aan elkaars staarten knagen. En dan onstaan ziektes of zelfs kannibalisme."
SpeelgoedIn Sterksel werken wetenschappers van de universiteit in Wageningen aan een oplossing voor dit probleem. "We hangen ondermeer speelgoed in de kooien van de biggetjes", vertelt onderzoekster Anita Hoofs van het Varkens Innovatiecentrum. "We moeten verveling zien te voorkomen, want dat kan er voor zorgen dat biggetjes aan elkaar beginnen te knagen." Maar ook de temperatuur in de stal of de aanwezigheid van tocht kunnen het staartknagen veroorzaken.
"We hebben nog veel onderzeok te doen voordat we dit in grote stallen kunnen voorkomen", zegt Hoofs. Het is een nobel streven van dierenwelzijnorganisaties en varkenshouders om te willen stoppen met het couperen van biggen. Maar in de praktijk is het nog moeilijk haalbaar."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.