VION erkent fout met biologisch vlees: 'Het verkeerde etiket is geplakt'

6 december 2013 om 14:12 • Aangepast 22 november 2020 om 02:44
nl
Een onderdeel van vleesverwerker VION heeft in de zomer van vorig jaar 11.000 kilo varkensvlees ten onrechte verkocht als biologische ham. Het vlees is via supermarkten verkocht. VION erkent dit. Het bedrijf spreekt van een eenmalig incident.
Profielfoto van
Geschreven door

VION heeft de fout vrijdag erkend na een recente melding van twee klokkenluiders die via Omroep Brabant in de openbaarheid traden. Uit documenten van de klokkenluiders [ PDF, 5MB] blijkt dat het bedrijf normaal varkensvlees verkocht als biologische ham.

Wachten op privacy instellingen...

Het bedrijf biedt excuses aan en zegt dat procedures zijn aangepast om herhaling te voorkomen. Het incident vond plaats bij Encebe Vleeswaren, een onderdeel van VION in Boxtel.
'Verkeerde etiket'Woordvoerder Marc van der Lee van VION zei dat door een menselijke fout het verkeerde etiket is geplakt op ongeveer 24 ton vlees. Elf ton is ten onrechte als de duurste categorie biologisch vlees verkocht. Bij Encebe worden wekelijks tientallen tonnen vlees verwerkt. "Wij hadden graag gehoord via onze eigen klokkersluidersregeling dat dit speelde. Dit was een incident."
Van der Lee zegt dat er geen enkele financiële drijfveer is geweest. "We hebben genoeg biologisch vlees. We betreuren dat dit is gebeurd, maar we verwachten geen schadeclaims. De afnemers zijn geïnformeerd."
Supermarktketen Albert Heijn is 'overdonderd' door het nieuws en heeft vrijdag spoedoverleg over de affaire.
Gesjoemeld met vleesVION raakte eerder dit jaar in opspraak omdat er gesjoemeld zou worden met vlees. Voormalig minister Hans Alders deed onderzoek maar kon geen bewijs vinden voor de bewering van tv-programma Zembla dat er structureel vlees werd omgekat tot keurmerkvlees.
Via Omroep Brabant is Alders in contact gekomen met de twee klokkenluiders. Hij onderzoekt de nieuwe beschuldiging. Hij neemt de nieuwe kwestie zeer serieus. Het gaat ook volgens hem niet om een structureel probleem maar om een incident.
Lees alles over de vleesfraude bij VION in het nieuwsdossier omroepbrabant.nl/VION.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.