JUMBO 'zwaar teleurgesteld', Albert Heijn 'overdonderd' door nieuws vleesfraude VION

6 december 2013 om 17:39 • Aangepast 22 november 2020 om 02:44
nl
Supermarktketen JUMBO uit Veghel laat in een reactie weten 'zwaar teleurgesteld' te zijn door het nieuws dat vleesverwerker VION uit Boxtel normaal varkensvlees verkocht als biologische ham. Albert Heijn zegt hierdoor 'overdonderd' te zijn. De Partij voor de Dieren heeft al aangekondigd Kamervragen te gaan stellen.
Profielfoto van
Geschreven door

Albert Heijn laat verder in een schriftelijke verklaring weten dat 'een deel van het vlees inderdaad bij ons (is) verkocht in de winkel'. De supermarktketen laat ook weten niet te weten hoeveel dit daadwerkelijk is.
"Dit is allemaal erg vervelend, en zijn hier niet blij mee. Wij gaan met VION in overleg en gaan daarna kijken naar mogelijke consequenties."
'Zeer teleurgesteld'JUMBO supermarkten uit Veghel laat weten over deze 'vervelende kwestie' nog een gesprek met VION aan te gaan om 'ons ongenoegen over deze kwalijke zaak kenbaar maken'.
"Net als consumenten voelen wij ons bedonderd en zijn wij hierover zeer teleurgesteld", schrijft JUMBO in een verklaring. "Op deze manier wordt de klant die, evenals wij, vol vertrouwen voor een biologisch product heeft gekozen in zijn vertrouwen beschaamd."
Plus 'niet blij'Ook bij supermarktketen Plus kwam het vlees in de schappen te liggen. "Wij zijn hier niet blij mee en vinden dit erg vervelend", laat een woordvoerder van Plus weten in een reactie. "We gaan vanmiddag nog vragen stellen aan VION. Hoe kan dit gebeuren?"
Er ligt op dit moment geen 'biologische' vlees van de bewuste partij bij de supermarkten van Plus. "Het vlees bij ons is allang weg. Dit speelde anderhalf jaar geleden, dus consumenten hebben dit al gekocht. Het gaat maar om een kleine hoeveelheid vleeswaren."
'Verscherpt toezicht'Skal, toezichtouder op de producite van biologische producten in Nederland, laat in een schriftelijke reactie weten Encebe onder verscherpt toezicht te zullen stellen.
Dat doet de toezichthouder met onmiddelijke ingang. Ook gaat de organistie kijken wat mogelijke sancties kunnen zijn.
250.000 consumenten bedonderdDe partij 'biologisch' vlees is naast de Albert Heijn en Plus ook in de supermarkten van de C1000 terechtgekomen. Volgens klokkenluiders zouden door deze affaire 250.000 consumenten bedonderd kunnen zijn.
De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO), indirect eigenaar van VION, wilde niet reageren op het nieuws van de vleesfraude. ZLTO-voorzitter Hans Huijbers is ook president-commissaris bij VION.
Frank Dales van de Dierenbescherming laat weten 'geschokt te zijn'. Het omkatten van vlees noemt de Direnbescherming 'verwerpelijk'. "Het is opmerkelijk te zien dat de vleesindustrie niet in staat is een zelfreinigend vermogen te hebben."
KamervragenFractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij van de Dieren heeft al aangekondigd Kamervagen over de vleesfraude van VION te willen stellen. "Eerder ontkende VION glashard gesjoemel", laat Thieme op Twitter weten."Bioindustrievlees omgekat als biologisch vlees."

Wachten op privacy instellingen...

Twee klokkenluiders vertelden Omroep Brabant dat bij Encebe Vleeswaren, onderdeel van VION, in 2012 een partij vlees van ruim 23.000 kilo binnenkwam als normaal varkensvlees. De partij is vervolgens omgezet naar de allerduurste categorie biologisch vlees, blijkt uit documenten [PDF, 5mB].
Een woordvoerder erkende vrijdag de fout en zei dat door een menselijke fout het verkeerde etiket is geplakt op ongeveer 23.000 kilo vlees. 11.000 kilo is ten onrechte als biologisch vlees verkocht.
Lees alles over de vleesfraude bij VION in het nieuwsdossier omroepbrabant.nl/VION.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.