Nieuwe brug Piushaven Tilburg heet Den Ophef

TILBURG - In Tilburg is vrijdagochtend de nieuwe brug over de Piushaven in gebruik genomen. De nieuwe brug heet Den Ophef. Meer dan 2000 Tilburgers brachten hun stem uit voor de naam van de brug. Den Ophef kreeg uiteindelijk de meeste stemmen.
De bouw van de nieuwe brug geldt als kersje op de taart bij de renovatie van de omgeving van de Piushaven. De gemeente Tilburg heeft opzettelijk gekozen voor een bijzondere brug; vandaar dat de Eindhovense architect/kunstenaar John Körmeling gevraagd is voor het ontwerp.

Körmeling kwam vrijdagmorgen per boot naar de nieuwe brug; achter zijn bootje hing een enorme vis van PET-flessen, gebouwd door schoolkinderen. Vrijdag en zaterdag dient het brugdek als een terras.

Ophaalbrug
De nieuwe brug is een ophaalbrug. Het contragewicht dat bij zulke bruggen hoort, is door John Körmeling veranderd in een klein gebouwtje. Het gebouwtje zakt een paar meter naar beneden als de brug open gaat. De bedoeling is dat het gebruikt wordt als expositieruimte. Körmeling is zelf de eerste kunstenaar die in het 'ballasthuis' exposeert; hij heeft er met grote letters van neon de tekst 'Naar Zee' gebouwd met daaronder een pijl.

De nieuwe brug over de Piushaven heeft ruim drie miljoen euro gekost. De brug viel duurder uit dan eerder begroot omdat de aannemer tijdens de bouw failliet ging.
Meer over dit onderwerp:
den ophef tilburg bruggen piushaven john kormeling