Zomer in Brabant: Maximale zonkracht, tropisch in Eindhoven en hond in snikhete auto

EINDHOVEN - Heet, heter, heetst. Brabant gaat dinsdag gebukt onder tropische temperaturen en woensdag wordt het waarschijnlijk nog een graadje warmer. Het is genieten voor de één en afzien voor de ander.
De kracht van de zon liep dinsdag in Brabant op tot kracht 8. Dat is de maximale hoogte en komt volgens Weeronline maar zelden voor. Met zo'n hoge zonkracht is de kans op verbranden erg groot.

Niet alleen wij moeten ons beschermen tegen de zon en de warmte, ook onze trouwe viervoeters en andere huisdieren zijn erg gevoelig voor zulke extreme temperaturen. De dierenbescherming geeft tips. Laat vooral je hond niet in de auto achter. Anders krijg je dit soort taferelen. De eerste hond die dinsdag slachtoffer werd van een nalatig baasje werd gesignaleerd in Breda.

Eindhoven als eerste door tropische grens
De temperaturen liepen dinsdag op tot ruim boven de dertig graden. Eindhoven doorbrak als eerste de tropische grens. Rond tien over halfeen was het 30.1 graden celsius in de stad. Later op de dag steeg het kwik naar 32,4 in Eindhoven. Eindhoven was dinsdag de warmste regio in Nederland.

Meteo Consult verwacht dat we woensdag een oud warmterecord gaan verbreken. Dat stamt uit 1944. Toen werd het 38,6 graden in het Gelderse Warnsveld. Dat gaat later op de dag waarschijnlijk gepaard met pittige onweersbuien. En ja: ook daar zijn liefhebbers van

Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten voor de warmte. Er wordt geadviseerd om in ieder geval een flesje water mee te nemen als je op pad gaat. Ook is het verstandig om voor vertrek uit te zoeken waar de files staan. Zeker in een auto zonder airconditioning kunnen de temperaturen in de auto snel oplopen als je in de file staat.

'Buiten werken is topsport'
FNV Bouw waarschuwde bouwvakkers, dakdekkers en onder meer wegwerkers voor hittegevaar. "Het wordt extreem heet in Nederland, op veel plaatsen 30 tot 35 graden. Dat nu eindelijk de zon schijnt is fijn, maar buiten werken onder dit soort omstandigheden is topsport: het kan grote risico's meebrengen" zegt Hans Crombeen, sectorbestuurder van FNV Bouw.


Ouderen aan de kruidenthee
Het Nationaal Ouderenfonds schrijft dat vooral kwetsbare ouderen veel last hebben van de hitte en daarom een extra grote kans hebben om te overlijden. Dat heeft ermee te maken dat ouderen minder kunnen zweten en minder behoefte hebben om te drinken. Uitdroging ligt daarom op de loer.

De senioren zouden volgens het fonds per dag minstens twee liter water, vruchtensap of kruidenthee moeten drinken. Dat advies geldt overigens niet alleen voor ouderen. Verder kunnen medicijnen uitdroging versnellen, daarom zouden de dames en heren op leeftijd contact op moeten nemen met hun apotheker. Tijdens een hittegolf sterven er volgens het Ouderenfonds gemiddeld vijfhonderd mensen meer dan normaal.

Winterjassen?!
En nu de meeste mensen bezig zijn met het zoeken naar verkoeling is couturier Addy van den Krommenacker uit Den Bosch alweer druk bezig aan zijn wintercollectie. Op twitter laat hij weten in Italië te zijn voor een serie winterjassen.

Massaal waterballonnengevecht in Breda
Dat de warmte niet alleen maar vervelend is, weten de studenten van de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer in Breda. Ze hebben op Facebook opgeroepen om woensdagmiddag massaal een waterballonnengevecht te houden in stadspark Valkenberg.
Meer over dit onderwerp:
weer zon zonkracht tropisch warmte zomer hitte