Video

Gevangenis de Koepel Breda definitief dicht, personeel woedend

18 juni 2013 om 16:14
nl
Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie sluit 19 gevangenissen, in plaats van de oorspronkelijk geplande 26. Dat staat in het aangepaste masterplan van Teeven. De Koepel in Breda gaat definitief dicht, tot grote woede van het personeel.
Geschreven door

Werknemers van de Bredase gevangenis overwegen het werk neer te leggen. Dat zeggen enkele werknemers tegen Omroep Brabant. "Ik denk niet dat we dit over onze kant laten gaan. Ik denk dat er nog wel acties komen."
Ook ondernemingsraadvoorzitter Marc de Wilde vindt dat er actie gevoerd moet worden. Hij gaat daarover in overleg met de vakbonden. Hij zegt zijn collega's niet uit te kunnen leggen waarom de Koepel sluiten moet.  Ook directeur Roos Hamers kon haar personeel woensdagochtend niet uitleggen waarom de gevangenis dichtgaat. Van het politieke debat dat volgende week gehouden wordt in de Tweede Kamer, verwacht zij helemaal niets meer.
380 arbeidsplaatsenHet personeel van de Koepel in Breda is woensdagochtend om negen uur op de hoogte gebracht van de sluiting. Het gaat in Breda om 380 arbeidsplaatsen.
Burgemeester Peter van der Velden van Breda heeft de laatste weken veel gelobbyd in Den Haag voor het openhouden van de Koepel. Tevergeefs. "Ik ben zwaar teleurgesteld en kan en wil het niet begrijpen. De Koepel behoort tot een van de best functionerende gevangenissen van Nederland, ook bedrijfseconomisch", aldus burgemeester Van der Velden.
De zeven gevangenissen die openblijven zijn Scheveningen, Zoetermeer, Almelo, Zuyderbos, Amerswiel, Hoogvliet, Norgerhaven en Esserheem. Daartegenover staat dat er een andere gevangenis moet sluiten. Het gaat om Te Roer, een instelling in Roermond met 26 plaatsen. Teeven moet 340 miljoen euro bezuinigen.
Burgemeester Noordanus 'ronduit boos'Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg is 'ronduit boos' over de sluiting van de gevangenis in zijn stad zodra België stoptmet de huur van het complex. ,,Het is volstrekt onduidelijk op basis van welke argumenten deze keuze is gemaakt. Het lijkt wel een loterij'', reageerde hij woensdag.De gevangenis in Tilburg is met 681 plaatsen de grootste die op termijn dichtgaat. België huurt de gevangenis nu nog inclusief Nederlands personeel. Waarschijnlijk willen de Belgen er nog 3 jaar gevangenen onderbrengen wegens een cellentekort in eigen land.
Minder bezuinigenTeeven kreeg veel kritiek op zijn bezuinigingsplannen. De oppositie wil helemaal van het plan af. De regeringspartijen willen dat het wordt aangepast. Toen de Kamer zich verzette tegen de invoering van de enkelband, besloot de staatssecretaris om minder te bezuinigingen op het gevangeniswezen.
Ook over het hernieuwde plan zijn de vakbonden allerminst te spreken. De oppositie in de Tweede Kamer reageert eveneens verbaasd. Gerard Schouw van D66 noemt de financiële onderbouwing van Teevens aangepaste bajesplan 'Grieks boekhouden'.
Gevangenis de Oosterhoek in Grave, met zo'n 400 gedetineerden, blijft open.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.