NS: 'Mijd station Den Bosch, het wordt heel druk'

DEN BOSCH - De Nederlandse Spoorwegen waarschuwen voor grote drukte rond station Den Bosch vanaf donderdag. Ten noorden van het station worden een oude spoorbrug en versleten spoor vervangen waardoor er vijftien dagen geen treinen rijden van en naar Utrecht en Nijmegen.
Vooral donderdag en vrijdag als vakanties nog niet zijn begonnen, zijn spannend. "Mijd Den Bosch als het kan. Het wordt gewoon heel druk", zegt NS-regiodirecteur Jeroen Alting van Geusau over die twee dagen.

Gemiddeld moeten vanaf donderdag vierduizend mensen per uur met de bus worden vervoerd. Per uur rijden tachtig bussen. Vanaf de voorzijde van het station vertrekken bussen richting Oss en Nijmegen en vanaf de achterzijde richting Utrecht. Reizigers moeten rekening houden met extra reistijd.

'Werk op tijd klaar'
De oorspronkelijke geplande elf dagen bleken te krap voor al het werk waardoor de stremming al begint terwijl nog veel forenzen en scholieren reizen. Er wordt tot en met donderdag 11 juli gewerkt. Vanaf donderdagmiddag 11 juli ligt zelfs al het treinverkeer van en naar Den Bosch stil. In totaal vierhonderd man werken dag en nacht om alles op tijd af te krijgen. 

Een nieuwe, stillere, betonnen spoorbrug wordt op zijn plaats geschoven en het aantal wissels aan de noordzijde wordt gehalveerd. Het is allemaal nodig voor de verdubbeling van het spoor, waardoor kruisende treinen van en naar Utrecht en Nijmegen niet meer op elkaar hoeven te wachten en de kans op verstoringen kleiner wordt. Spoorbeheerder ProRail garandeert dat het werk ondanks een 'bijzonder strakke planning' op tijd klaar is.

Volgend jaar nog een keer
In april 2014 wordt het spoor ten zuiden van station Den Bosch nog vernieuwd. Er is dan achttien dagen geen treinverkeer mogelijk van en naar Tilburg en Eindhoven. Medio 2014 wordt het werk volledig afgerond.