Video

Gemeente Breda gaat akkoord met huurverlaging stadion NAC: 'Een duivels dilemma'

11 december 2013 om 07:45 • Aangepast 22 november 2020 om 02:41
nl
De gemeente Breda gaat niet dwarsliggen bij nieuwe financiële steun aan NAC Breda. Dat blijkt uit een commissievergadering in Breda dinsdagavond over het verzoek van NAC voor huurverlaging voor het Rat Verlegh Stadion. De politieke partijen zijn niet erg blij met het verzoek: "Aankloppen bij gemeente lijkt wel traditie", aldus de VVD. Interim-directeur Goetzee van NAC is blij met de steun: 'We leven nog!'
Profielfoto van
Geschreven door

De gemeente liet vorige week weten de huur van het Rat Verlegh Stadion te willen verlagen met 325.000 euro voor een periode van vijf jaar. Woensdag neemt het college van burgemeester en wethouders in Breda een beslissing hierover. Dinsdagavond werd er over gesproken in een commissievergadering. Deze commissie kan slechts advies uitbrengen.
KapitaalinjectieEen groep van financiers is bereid om een lening ter waarde van ongeveer zeven miljoen euro om te zetten in aandelen en vier miljoen euro extra in de club te investeren. Hiervoor moet de gemeente wel instemmen met de huurverlaging. De club uit Breda krijgt daardoor dus een flinke financiële impuls en is uit de financiële problemen.

Wachten op privacy instellingen...

Volgens de PvdA is niet de gemeente maar de groep van financiers de echte redding van NAC. "NAC beloofde telkens beterschap maar telkens is het weer mis. In het huidige voorstel redt de gemeente niet de club maar de investeerders."
'Tegen de muur gezet'Volgens GroenLinks wordt de gemeente onder druk gezet door NAC. "We hebben op amateursport moeten bezuinigingen en dan kan je NAC geen geld gaan toeschuiven. NAC moet zijn eigen broek ophouden, net als andere bedrijven in nood" Volgens de VVD heeft de gemeente geen keus. "Als we NAC niet helpen gaan ze failliet en heeft gemeente ook een miljoenenprobleem."
De VVD stemt in met het voorstel voor huurverlaging, maar wil wel dat binnen drie jaar de verhouding tussen NAC en de gemeente opnieuw wordt bekeken. CDA en Breda 97 gaan ook akkoord met het voorstel van de VVD. Ook GroenLinks is voor de steun: "Wij willen nog een keer alimentatie betalen, als de scheiding maar doorgaat."

Wachten op privacy instellingen...

Minder huur voor NACIn de plannen gaat de huur van het stadion gaat met 325.000 euro per jaar omlaag omdat er geprofiteerd kan worden van een gunstige rente. De gemeente gaat de helft van het onderhoud betalen, maximaal 250.000 euro per jaar. Het huurcontract wordt aangepast waardoor NAC niet meer de exclusieve gebruiker is van het stadion.
D66 stelt vraagtekens bij het nieuwe plan waarbij de gemeente minder huur vraagt voor het stadion. "We moeten uitkijken voor staatssteun aan NAC want dat mag niet van Europa. Deze constructie lijkt wel wat op staatssteun." Ook de SP twijfelt aan juridische houdbaarheid van het steunvoorstel.
'Duivels dilemma'Volgens wethouder Arbouw staat de gemeente voor een duivels dilemma. "Elke keuze is fout. We moeten uit de wurggreep van NAC." De laatste jaren heeft NAC vaker aangeklopt bij de gemeente voor hulp. Ook Trots op Nederland pleit ervoor dat de relatie tussen de gemeente en NAC moet worden 'ontvlecht'.

Wachten op privacy instellingen...

Volgens wethouder Arbouw kan deze oplossing, zoals het er nu naar uitziet, de 'toets van Europa' doorstaan. Het lijkt de laatste keer te zijn dat de gemeente Breda steun verleent aan de club". "NAC kan nog vaker in de financiële problemen komen, maar ze hoeven niet meer bij de gemeente aan te kloppen."

Wachten op privacy instellingen...

'Blij met de steun'Interim-directeur Justin Goetzee van NAC is opgelucht na afloop van de commissievergadering. "We leven nog. Ik snap dat de raad zich voor het blok gezet voelde maar wij konden niet anders. Dit is het beste voorstel dat ooit is gedaan voor de toekomst van NAC." Of dit echt de laatste keer is dat NAC bij de gemeente aanklopt durft Goetzee niet met zekerheid te zeggen: "Ik denk het wel, maar zeg nooit nooit."

Wachten op privacy instellingen...

Goetzee gelooft dat NAC binnen drie jaar naar een structureel sluitende begroting kan groeien. "Dankzij de enorme geste van de financiers is er genoeg potentie voor een structurele oplossing. Er ligt een goed plan en ik geloof er in.'' Woensdag wordt er een definitieve beslissing genomen over de huurverlaging.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.