Landgoedeigenaren zijn criminele rotzooi in bosgebied meer dan beu

ESBEEK - Landgoedeigenaren in onze provincie luiden de noodklok over de enorme toename van crimininele activiteiten in het buitengebied. Vooral de rotzooi die criminelen achterlaten is enorm en de kosten rijzen de pan uit.
Uit cijfers van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) blijken er dit jaar tot nu toe al net zoveel dumpingen zijn gemeld als over geheel 2012. Voor dit jaar staat de teller nu landelijk gezien al op negentig dumpingen, waarvan zeker zestig in Brabant.

Slecht toezicht
De laatste jaren is er om de haverklap gedonder in het bos. Criminelen hebben goed begrepen dat de buitengebieden minder goed in de gaten gehouden worden door de politie. Daarom is dit een perfecte plek om in alle rust hennep- of drugsafval te dumpen, om gestolen auto's in brand te steken of erger nog, lijken te dumpen.

De rekening voor het opruimen wordt bij de landgoedeigenaren gelegd en kan soms oplopen tot meer dan tienduizend euro per incident. Bovendien moeten zij de toezichthouders uit eigen zak betalen. De landeigenaren hebben aangeklopt bij gemeenten, politie en de provincie maar niemand geeft thuis. Ze moeten hun eigen problemen maar oplossen is het idee. Maar dat is niet eerlijk vinden de landeigenaren nu.


Pakkans vergroten
Provinciebestuurder Johan van den Hout vindt dat verschillende diensten zoals politie, provincie en staatsbosbeheer beter moeten samenwerken om de pakkans van de criminele vervuilers te vergroten. Maar bijdragen in de opruimkosten wil hij niet. ''Dat blijft de verantwoordelijkheid van de landgoedeigenaren'', aldus Van den Hout. 

Harrie Breviers van de Landgoederen in Brabant hoopt toch op een oplossing. "Zo kan dit niet langer doorgaan. Het gevoel van onveiligheid neemt toe. Er moet nu echt iets gebeuren,'' aldus Breviers.