Woensdag 'Grenslijkzaak' van start in rechtbank Breda

BREDA - Woensdag begint voor de rechtbank in Breda de inhoudelijke behandeling van de zogenoemde 'Grenslijkzaak'. Justitie verdenkt Robert Jan B. (42) van de moord op zijn Wit-Russische vrouw Katrina Khaniak die in een villa op de grens van Nederland en Belgiƫ werd teruggevonden.
Het dode lichaam van de Wit-Russische werd op 18 februari 2008 in Baarle-Nassau gevonden in een volgeschuimde kliko in hun villa op de grens van Nederland en België. Die kliko stond op de speelkamer van de dochter van het echtpaar. Om de afvalton was een houten kist getimmerd. Katrina Khaniak was al sinds 2007 vermist.

De grens loopt dwars door het pand aan de Hoogbraak in Baarle-Nassau. Omdat enige tijd onduidelijk was of het lichaam op Belgisch of Nederland grondgebied lag wordt dit de 'grenslijkzaak' genoemd. In dat pand zat daarvor de FEMIS bank, een bank waar Nederlanders en Belgen met hun zwarte geld naar toe gingen.

Deskundigen kibbelen over de doodsoorzaak
Bij vorige zittingen werden deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en Independent Forensic Services (IFS) het niet eens over de doodsoorzaak. Volgens het NFI was het lichaam te ver vergaan om nog een doodsoorzaak te kunnen vaststellen. Volgens IFS is ze met een mes in haar been gestoken en doodgebloed. Ook de technische onderzoeken van de recherche en TNO spreken elkaar tegen.

Juridisch is het een moeilijk verhaal geworden. Want zolang de doodsoorzaak niet honderd procent zeker is, kan nooit moord tenlaste worden gelegd. De verdachte kan dan hooguit worden veroordeeld voor het verbergen van een lichaam. Verdachte Robert Jan B. ontkent al jaren dat hij zijn vrouw heeft vermoord. Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers gaat dan ook voor vrijspraak.