Buitensportverenigingen Oirschot botsen keihard met gemeente

3 juli 2013 om 10:48
nl
De gemeente Oirschot en de buitensportverenigingen in die plaats zijn keihard tegen elkaar gebotst. De verenigingen zijn boos over bezuinigingen en willen niet meer meewerken aan privatisering van de sportterreinen. Na anderhalf jaar praten zijn de twee partijen met slaande deuren uit elkaar gegaan.
Geschreven door

De gemeente Oirschot moet bezuinigen. Dat begrijpen de sportverenigingen ook. "Daarom is afgesproken dat wij volgend jaar samen 200.000 euro zouden inleveren. Vanaf 2015 zouden we per jaar 250.000 euro inleveren", zegt Kees Swaanen, voorzitter van voetbalvereniging Oirschot Vooruit.
De sportaccommodaties zouden ondertussen geprivatiseerd worden. Als dat afgerond was zouden de verenigingen geen huur meer hoeven betalen en de gemeente geen subsidie meer.
Konijn uit hoge hoedVolgens Swaanen begrijpt iedereen dat in crisistijd offers worden gevraagd. Swaanen dacht dat hij en zijn collega's goede afspraken hadden gemaakt met de gemeente. "Maar als een konijn uit een hoge hoed moesten we opeens 650.000 euro bezuinigen".
Zo'n bezuiniging betekent volgens Swaanen dat leden van de sportverenigingen een forse contributieverhoging voor de kiezen krijgen. Daarmee snijdt de gemeente zichzelf volgens de voorzitter van Oirschot Vooruit in de vingers.
'Sport wordt onbetaalbaar'"Sport wordt dan voor veel mensen onbetaalbaar. Bedenk daarbij dat de gemeente straks verantwoordelijk wordt voor de jeugdzorg en je ziet de problemen al voor je. Sporten betekent sociaal contact. Als dat wegvalt kunnen kinderen in de problemen komen. De rekening komt dan bij de gemeente, dus echt handig is het niet om zo zwaar te bezuinigen", zegt Swaanen.
De gemeente Oirschot wil de dialoog open houden en heeft het vertrouwen in een goede afloop nog niet opgegeven. Swaanen heeft er weinig hoop op: "We hebben lang met elkaar gesproken en we dachten steeds dat we een oplossing hadden, maar uiteindelijk bleek de nieuwe bezuiniging niet onderhandelbaar".

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.