Video

Dementerende ouderen in Best eten beter als ze met hun handen mogen eten

10 juli 2013 om 19:04
nl
Dementerende ouderen die niet meer weten wat ze met bestek aanmoeten, gaan beter eten als ze dat met hun handen mogen doen. Een proef met fingerfood in verpleeghuis Archipel Kanidas in Best heeft dat duidelijk gemaakt. De Eindhovense maaltijdservice Meander selecteerde speciaal hiervoor 'fingerfood', kleine gerechten die zonder lepel of vork gegeten kunnen worden.
Geschreven door

Als dementerende ouderen bestek niet meer herkennen maar ook niet geholpen willen worden met eten, gaan ze soms zelf al met hun handen eten, zegt Ron van Wees van Archipel in Best. "We willen dat niet tegenhouden, want we begrijpen dat ouderen zelf de regie willen houden."
Maar niet alle gerechten zijn daarvoor geschikt. Aardappelpuree of rijst bijvoorbeeld is moeilijk zonder lepel of vork te eten.
Aardappelschijfjes en groentetaartFingerfood bracht de oplossing. Kleine gerechtjes als bloemkoolroosjes, worteltjes, groentetaart en gebakken aardappelschijfjes die zonder veel geknoei met de vingers gegeten kunnen worden. Johan Melein van Meander: "Het idee komt uit Amerika. We hebben het in Best als proef aangeboden en daar blijkt dat ouderen weer goed gaan eten."
Volgens Ron van Wees is het vooral de familie die even moet wennen. "Het zit niet in ons waarden- en normenpatroon om met je handen te eten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.