Video

Marianne Vos vraagt Tourbaas: Laat vrouwen in 2014 de Tour de France rijden

11 juli 2013 om 11:30
nl
Marianne Vos heeft een brief geschreven naar Tourbaas Christian Prudhomme waarin ze hem oproept om professionele vrouwenploegen de Tour de France te laten rijden. De meervoudig olympisch en wereldkampioene uit Meeuwen doet de oproep samen met onder andere Britse wielrenster Emma Pooley.
Geschreven door

Vos en Pooley schrijven in de brief dat de Tour de France al honderd jaar hét topevenement is voor duursporters, dat miljoenen mensen inspireert, maar dat het ook al 100 jaar een race exclusief voor mannen is. In de jaren '80 was er de Tour Feminin, maar die wedstrijd ging ten onder door een gebrek aan media-aandacht en sponsoren.
Strijd tegen ongelijkheidNa een eeuw vinden de vrouwen het tijd worden dat vrouwen ook de Tour de France moeten kunnen rijden. Waar veel vrouwensporten moeten strijden tegen ongelijkheid, is het wegwielrennen de grootste tegenstander, staat in de brief.
"Minder wedstrijdmogelijkheden, geen televisieuitzendingen, kortere afstanden en daarom lagere salarissen en prijzengeld. Help ons de de muur te slechten die vrouwelijke atleten onterecht dezelfde kansen als mannen ontneemt."
'Lucratief voor alle partijen'Vos vraagt Prudhomme om volgend jaar al een vrouwenpeloton toe te laten tot de Tour de France. "En we zullen samen met de ASO (de Tourorganisatie) laten zien hoe deze gelijkheid rechtvaardig en lucratief is voor alle betrokken partijen."
De brief is behalve door Vos en Pooley ook ondertekend door wielrenster en triatlete Kathryn Bertine uit St. Kitts and Nevis en Chrissie Wellington, wereldkampioen ironman triatlon uit Groot-Brittannië. Ze roepen op de petitie te ondertekenen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.