Anton Dautzenberg met Diederik Stapel op de planken: 'Ik laat de mens achter de karikatuur zien'
Dautzenberg kreeg anderhalf jaar na de fraude een mail van Stapel. "Hij vroeg of ik hem kon helpen," vertelt Dautzenberg. "We zijn toen de kroeg ingegaan en hebben van acht tot vier uur 's nachts gepraat."
Stoppen met spijt betuigenDautzenberg adviseerde de gevallen professor te stoppen met het betuigen van spijt. "Ik zei dat hij er dwars doorheen moest. Je kunt niet tien jaar onder een steen gaan leven." Dautzenberg kreeg sympathie voor Stapel.
"Het is de slimste man die ik ken, en ook een hele lieve man, hij heeft veel te bieden."
Dautzenberg vindt het niet terecht dat Stapel alleen maar gezien wordt als narcist, egoïst en zelfs misdadiger. "Met iedereen is wel iets mis. Dat is mooi, mensen zijn onvolkomen. Wat je ziet is dat mensen zichzelf beter willen maken door het gebrek van anderen uit te vergroten."
Morele bezwaren Dautzenberg en Stapel schrijven nu samen een boek. En ze zijn dus bezig met de theatervoorstelling. Volgens Dautzenberg zijn er nu vier theaters die de voorstelling hebben geboekt.
"Het valt nog niet mee, veel theaterdirecteuren hebben morele bezwaren," zegt Dautzenberg. Hij vertelt verder dat hij zijn baantje als columnist in het universiteitsblad van de Universiteit in Maastricht is kwijtgeraakt omdat hij zich inlaat met Stapel.
PedofielenverenigingDautzenberg is wel wat gewend. Hij nam het ook op voor pedofielenvereniging Martijn, en kreeg daarop ook veel negatieve reacties op. Meer sympathie kreeg zijn initiatief voor de Quiet 500, een glossy over armoede.