Directeur PABO Eindhoven bezorgd om ‘monsterlijk gebrek’ aan onderwijzers

16 december 2013 om 14:13 • Aangepast 22 november 2020 om 02:38
nl
Harrie van de Ven, directeur van enkele PABO-instellingen in Brabant, denkt dat er een 'monsterlijk gebrek' aan onderwijzers ontstaat als startende docenten onvoldoende begeleid blijven. Om die reden is hij verheugd dat de vakbonden de komende jaren honderden nieuwe banen in de sector willen realiseren.
Profielfoto van
Geschreven door

Dat werd duidelijk uit een artikel van dagblad Trouw afgelopen weekend. Vakbonden als de Algemene Onderwijsbond (AOb) en CNV Onderwijs willen dat er de komende jaren meer dan 800 nieuwe leerkrachten voor basisschoolklassen komen te staan.
Van de Ven is met name gecharmeerd van het idee om docenten die richting hun pensioen gaan, als coach in te zetten voor beginnende onderwijzers. "Je dringt daarmee het aantal leraren terug die vroegtijdig met hun baan stoppen", denkt de directeur.

Wachten op privacy instellingen...


Lichte stijging scholieren BrabantOp het moment stopt zo'n dertig procent van de starters binnen vijf jaar als docent. "Dat is natuurlijk veel te veel. Er kan een halt toe worden geroepen als mannen met ervaring en passie ze begeleiden en motiveren", vertelt hij. "Plus ben je niet meteen een bekwaam docent als je goed kunt rekenen en les kunt geven in taal. Professionaliteit is net zo belangrijk en dat kunnen ervaren onderwijzers ze bijbrengen."
Het is volgens Van de Ven een verkeerd beeld dat er de komende tijd geen werk is voor leraren. "Over twee jaar is er door de vergrijzing juist veel vraag naar leraren. In grote Brabantse steden als Eindhoven, Tilburg en Breda neemt daarnaast het aantal scholieren licht toe. Die groei moet je dus kunnen opvangen."
MiljoenenprojectHet plan van de vakbonden is ingediend en kost ruim 17 miljoen euro. Duur, maar nodig, vindt Van de Ven. "Als je een groot gebrek krijgt, wordt de lat van de opleidingen lager. Dat heeft weer gevolgen voor de kwaliteit van het onderwijs."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.