Veertig kalveren dood door zeldzame ziekte boutvuur

ZIJTAART - Veertig rosékalveren van de Zijtaartse agrariër Christ van Lankvelt zijn door de zeldzame ziekte boutvuur overleden. De oorzaak hiervan is vervuilde grond en botten van dode koeien die eigendom zijn van een andere boer. De kalveren van Van Lankvelt aten veevoer uit een silo die op de vervuilde grond stond. Binnen een paar uur waren de eerste dieren dood.
Voor Van Lankvelt is het in elk geval een drama. "Deze ziekte is heel zeldzaam, zeker als het in een stal gebeurt. Volgens mij is dit in Nederland zelfs nog nooit voorgekomen. De dieren worden ineens ziek en binnen de kortste keren zijn ze dood. Je staat volkomen machteloos."

Dikke bil
"Half februari zag ik de eerste dieren met de symptomen. Je ziet dit dan aan een dikke bil. Een paar uur later kwam ik terug in de stal en was een kalf al gestorven. De snelheid waarmee het allemaal gaat is ook kenmerkend aan deze ziekte," vertelt de boer.

"Half mei is het laatste kalf overleden. Op dit moment zijn alle dieren goed ingeënt en hoop ik dat het niet meer gaat voorkomen. Over twee weken volgt een nieuwe inentingsronde en dan moet het helemaal verholpen zijn."
Meer over dit onderwerp:
veeteelt boutvuur kalveren ziektes zijtaart