2,5 jaar celstraf voor Brabantse zakenman Joep van den Nieuwenhuijzen

18 juli 2013 om 16:35
nl
De Brabantse zakenman Joep van den Nieuwenhuijzen moet 2,5 jaar de gevangenis in. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde de 'bedrijvendokter' vrijdag voor omkoping, valsheid in geschrifte, faillissementsfraude, meineed en bezit van een vals paspoort. Justitie had om een straf van 5,5 jaar gevraagd. De rechtbank sprak hem vrij van het opmaken van valse raamovereenkomsten.
Geschreven door

Van den Nieuwenhuijzen, die oorspronkelijk uit Vught komt, was de spil in het Havenschandaal in Rotterdam samen met de ex-directeur van het (toen nog gemeentelijk) havenbedrijf Willem Scholten. Van den Nieuwenhuijzen kocht Scholten om en kreeg vervolgens van Scholten bankgaranties voor leningen ter waarde van tientallen miljoenen euro's.
'Geen crimineel'De 'bedrijvendokter' en RDM-directeur kocht Scholten om met 1,2 miljoen euro en met het gebruik van een appartement in Antwerpen, oordeelde de rechter. In ruil daarvoor kreeg zijn bedrijf een voorkeursbehandeling. Van den Nieuwenhuijzen gaat zo goed als zeker in hoger beroep tegen zijn straf. Dat zei hij vrijdag op een persconferentie.
"Ik heb Scholten nooit omgekocht en Scholten heeft zich nooit omgekocht gevoeld'', zei Van den Nieuwenhuijzen. De ondernemer vindt dat hij niets fout heeft gedaan. "Met de gegeven feiten zou ik het exact zo weer gedaan hebben." Hij vindt zichzelf geen crimineel.
Van den Nieuwehuijzen woont in het buitenland en mag het hoger beroep daar in vrijheid afwachten. Hij vond het dossier te eenzijdig en wil het aanvullen met meer getuigen. Volgens een verslaggever van BNR is Van den Nieuwenhuijzen 'absoluut niet van plan om ook maar één dag in de gevangenis te zitten'. Of justitie ook in hoger beroep gaat is nog niet duidelijk.
BedrijvendokterDe Brabander Joep van den Nieuwenhuijzen beheerst sinds de jaren tachtig de media. Hij verwierf naam als 'bedrijvendokter' omdat hij noodlijdende bedrijven opkocht, winstgevend maakte en weer verkocht. Kort na de crisis in de jaren tachtig werd zijn werkwijze door veel mensen bejubeld.
Velen zagen hem als een economische weldoener. Later werd hij onderwerp van enkele justitiële onderzoeken en kantelde het beeld. Zijn imago schommelde altijd tussen dat van bedrijvenredder en fraudeur.
Toos van der ValkZijn eerste grote mediaoptreden had overigens niets te maken met zijn ondernemerschap. Hij trad in 1982 op als woordvoerder van de horecafamilie Van der Valk nadat zijn schoonmoeder Toos van der Valk uit Nuland was ontvoerd.
In 1985 kocht hij de Begemann groep waaronder de Koninklijke Nederlandsche Machinefabriek v/h E.H. Begemann in Helmond. De Begemann-groep groeide in enkele jaren uit tot een concern met 140 dochterondernemingen met een waarde van (toen nog) 1,35 miljard gulden.
Handel met voorkennisBegin jaren negentig kwam de Brabantse zakenman in opspraak. Hij werd beschuldigd van handel met voorkennis rond het automatiseringbedrijf HCS. Uiteindelijk sprak de Hoge Raad Van den Nieuwenhuijzen vrij.
De ondernemer richtte de stichting Begaclaim op omdat hij een schadevergoeding wilde na de vrijspraak. Dat werd ook een slepende kwestie zonder dat de claim gehonoreerd werd. In 2007 werd de zaak afgeblazen nadat Van den Nieuwenhuijzen was gearresteerd op verdenking van faillissementsfraude.
SP Aerospace GeldropIn april van dit jaar begon na tien jaar onderzoek naar zijn handel en wandel bij het defensieconcern RDM waarvan hij eigenaar is geweest. Kort voor het faillissement van RDM-dochter SP Aerospace in Geldrop zou Van Nieuwenhuijzen miljoenen euro's aan bezittingen hebben weggesluisd.
Volgens het rapport van de toenmalige curator Louis Deterink zou het om achttien miljoen euro gaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.