Video

Jonge Canadese soldaten vinden herdenking bevrijding Bergen op Zoom belangrijk

28 juli 2013 om 21:09
nl
Bergen op Zoom sluit een vriendschapsband met Edmonton, de hoofdstad van Alberta, Canada. Bergen op Zoom dankt zijn bevrijding van de Duitse bezetting aan Canadese militairen van het South Alberta Regiment uit Edmonton. Er waren geen veteranen die bij de bevrijding waren, wel jonge Canadese soldaten van hetzelfde regiment. Voor hen is het herdenken van de bevrijding van Bergen op Zoom erg belangrijk.
Geschreven door

De vriendschap werd officieel ondertekend in - hoe kan het ook anders - de Canadalaan. Kort daarvoor werd er een krans gelegd door de Canadezen op de grote oorlogsbegraafplaatsen net buiten de stad, op de Ruytershoveweg. Er waren geen echte veteranen bij maar jonge soldaten van hetzelfde regiment.
Volgens de huidige militairen van het South Alberta Light Horse Regiment is het belangrijk om de vriendschapsband te versterken, juist nu de veteranen te oud en zwak zijn om zelf naar Nederland te blijven komen. Brett Mortan, één van de Canadese soldaten: "Het is belangrijk om ons respect te blijven tonen aan hen die hebben gediend en gevochten en zelfs zijn gestorven voor ons en voor iedereen hier."
Particulier initiatiefDeze vriendschapsband is vooral een particulier initiatief omdat gemeentelijke jumelages, of stedenbanden, een beetje uit de tijd zijn en ook te duur voor de bezuinigende overheden. Initiatiefnemer Piet van Dijk: "Het is belangrijk om de bevrijding te herdenken, maar we mogen vooral de soldaten nooit vergeten die hiervoor zijn gestorven."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.