Video

Extra beveiliging voor Eindhovens raadslid Wijbenga vanwege kritiek op Syrië-gangers

18 december 2013 om 15:02 • Aangepast 22 november 2020 om 02:36
nl
Het Eindhovense CDA-raadslid Ibrahim Wijbenga heeft aangifte gedaan van ernstige bedreigingen die hij ontving omdat hij jihadreizen naar Syrië afkeurde in de Volkskrant. Op drie adressen waar het raadslid regelmatig aanwezig is, zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen. Wijbenga zegt dit woensdag in de Volkskrant.
Profielfoto van
Geschreven door

Wijbenga sprak onlangs in de Volkskrant over Syrië-gangers en hun sympathisanten als 'tikkende tijdbommen'. Zijn uitlatingen leverden veel online beledigingen op, zo zegt hij woensdag in de krant. Wijbenga kreeg via social media ook bedreigingen te verduren.

Wachten op privacy instellingen...

'Wake-upcall'Wijbenga plaatste op Twitter onlangs een plaatje van een bedreiging die hij ontving op zijn Facebook-profiel. Hij meent dat er 'een gevaarlijke polarisatie' aan de gang is in moslimgemeenschappen. Het aankaarten en publiceren van dreigementen moet gelden als 'een wake-up call', zo zegt Wijbenga in de krant.

Wachten op privacy instellingen...

"De gemeenteraadsverkiezingen zijn in aantocht. Veel moslims stellen zich verkiesbaar. Op internet beginnen de scheldpartijen gevaarlijke trekken te krijgen", aldus het raadslid dat ook veldwerker in Amsterdam Nieuw-West is. "Het extremistisch gedachtegoed is steeds beter te zien. Het gebeurt niet meer stiekem in een kamertje, de deuren staan wijd open.''
Tweede KamerdebatDe Tweede Kamer gaat naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant een debat houden met minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). De depolarisatie binnen de Nederlandse moslimgemeenschappen, die Wijbenga in datzelfde artikel aankaart, staat daarin centraal.
Hoog tijd, meent Wijbenga. Hij stelt dat er een groep radicale moslims is die naar Syrië gaat, maar ook een groep die in Nederland blijft om het radicale gedachtegoed te verspreiden. "Kritiek en nuance zijn een bedreiging voor hen'', zegt hij. "Maar zij zijn een bedreiging voor een harmonieuze gemeenschap. Er worden mensen vogelvrij verklaard.''

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.