Advies aan bewoners na brand Etten-Leur: kom niet in tuinen vanwege asbest

18 december 2013 om 16:23 • Aangepast 22 november 2020 om 02:36
nl
In Etten-Leur heeft woensdagmiddag brand gewoed in een schuurtje achter een huis aan de De Genestetstraat. Vermoedelijk zit er asbest in de dakplaten. De brandweer heeft bewoners van zestien omliggende woningen geadviseerd niet hun tuinen te betreden.
Profielfoto van
Geschreven door

De brandweer heeft de deeltjes die in de tuinen zijn neergedwarreld natgespoten om te voorkomen dat zij verder worden verspreid. Het gaat om woningen aan de De Genestetstraat, Kerkwerve en de Nicolaas Beetsstraat.
Asbestprocedure opgestart"Voor de zekerheid is de asbestprocedure opgestart", vertelt een woordvoerster van de brandweer. Als het gaat om de volksgezondheid worden volgens haar de risico's 'tot zo goed als nul gereduceerd' dankzij de genomen maatregelen. De asbest is niet verder verspreid dan in de tuinen. "Er stond bijna geen wind", aldus de woordvoerster.
Brief gemeenteDe gemeente heeft woensdag een brief gestuurd naar de omwonenden. Hierin staat onder meer dat een specialiseerd bedrijf gaat vaststellen of het gaat om asbest of asbesthoudend materiaal. Wat betreft de volksgezondheid schrijft de gemeente: "Omdat de blootstelling aan deze gedurende de brand voor u zeer gering is geweest en van korte duur, is het risico dat u eventueel hebt gelopen gedurende de brand verwaarloosbaar klein."
Gebied is afgezetDe gemeente wijst erop dat als mensen het materiaal dat is neergedwarreld kapot trappen eventueel aanwezige asbestvezels kunnen worden vrijgemaakt. Om die reden is het gebied waar deeltjes terecht zijn gekomen afgezet. Toch is er ook volgens de gemeente geen sprake van een risico voor de gezondheid van de bewoners.
Brand meester rond kwart over drieDe melding van de brand kwam rond halfdrie binnen. Om kwart over drie werd de melding brand meester gegeven. Volgens de politie lag er geen vuurwerk opgeslagen in het schuurtje.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.