Jongste PSV ooit overklast Zulte Waregem, maar monsterscore blijft uit

30 juli 2013 om 00:38 • Aangepast 22 november 2020 om 03:38
Met flair, enthousiasme en prima spel rolde het vernieuwde en piepjonge PSV dinsdagavond Zulte Waregem op. Toch werd het ‘maar’ 2-0, terwijl PSV kansen genoeg had om een monsterscore op het bord te zetten. Daarmee is het tweeluik in de derde voorronde van de Champions League nog niet helemaal beslist.

Trainer Phillip Cocu stuurde de jongste basiself van PSV ooit het veld in. Het team had een gemiddelde leeftijd van 21 jaar en 147 dagen. Uitblinker was de allerjongste op het veld: de pas 17-jarige debutant Zakaria Bakkali.
Heel veel gemiste kansenBakkali had al in de tweede minuut de score kunnen openen, maar hij raakte de binnenkant van de paal. Na zeventien minuten kreeg ook Tim Matavz een grote kans, maar vrij voor keeper Bossut kreeg hij de bal niet langs de doelman. Vijf minuten later was de beurt aan Georginio Wijnaldum, die van een meter of acht ver over schoot.
Weer tien minuten later had ook Memphis Depay kunnen scoren, maar hij schoot wild naast en over. Vlak daarna ging een rollertje van Bakkali maar net naast. En in de 37e minuut raakte Matavz de lat, waarna Depay in de rebound terecht werd afgefloten vanwege buitenspel.
Eindelijk een trefferNa de thee ging PSV in eerste instantie vrolijk verder met waar het in de eerste helft mee begonnen was: kansen missen. In de 50e minuut raakte Wijnaldum na een prima combinatie wederom de paal. Na een uur kwam er dan eindelijk de dikverdiende voorsprong. Memphis Depay haalde doeltreffend uit van ver: 1-0.
Een kwartier voor tijd maakte Jürgen Locadia de belangrijke 2-0. De kersverse papa stond pas net in het veld en schoot zijn eerste kans meteen binnen. Daarna waren er via Memphis Depay en invaller Florian Jozefzoon kansen genoeg om de score alsnog op te voeren, maar kansen benutten bleek het enige dat het piepjonge PSV dinsdagavond te vaak naliet.
Zes debutantenToch kan het vernieuwde PSV tevreden terugkijken op de eerste serieuze test. Ondanks de vele jongelingen en zes debutanten in de basis (Zakaria Bakkali, Jeroen Zoet, Jeffrey Bruma, Karim Rekik, Adam Maher en Stijn Schaars) leek de ploeg prima in balans. Centraal achterin, waar het vorig jaar zo vaak mis ging, hielden Bruma (21) en Rekik (18) de boel goed dicht. En aanvallend zorgde vooral Bakkali voor constante dreiging.
Nadat invallers Locadia en Jozefzoon (die ook z'n debuut maakte) binnen de lijnen waren gekomen, stonden er bij PSV elf spelers met een Nederlands paspoort op het veld. Tel daar de vele spelers uit de eigen jeugd bij op en de opdracht van Phillip Cocu om een herkenbaar team neer te zetten lijkt vooralsnog prima geslaagd.
Volgende week return Volgende week woensdag is de return in Brussel. Als de club uit Eindhoven de derde ronde overleeft, mag het in de play-offs strijden om een ticket voor de groepsfase van de Champions League.