Brabant loopt voorop met zonnepanelen

EINDHOVEN - Brabant is een van de provincies met de meeste zonnepanelen. Dat blijkt uit een inventarisatie van Netbeheer Nederland, een brancheorganisatie van energiebedrijven. Alleen in Gelderland en Overijssel wordt nog meer zonne-energie opgewekt dan in Brabant.
In totaal zijn er in Nederland ruim 93.000 zonnepaneelinstallaties. Die leveren samen een vermogen op van  347 megawatt. Dat is genoeg stroom voor ongeveer tweehonderdduizend huishoudens.

'Beter dan rente'
In Geldrop staan verschillende woningen met zonnepanelen. De mensen hebben verschillende redenen om te kiezen voor deze manier van duurzame energie. ''Het is een mooie methode om controle te houden over de alsmaar stijgende energieprijzen'', vertelt een man.

Een vrouw een paar straten verderop heeft een andere financiële afweging gemaakt. ''Geld op de bank levert nu niks op. Op langere termijn zijn deze panelen afbetaald en dan plukken wij er de vruchten van.''

Boerenbedrijven
Volgens een woordvoerder van Netbeheer Nederland zijn het in Brabant vaak boerenbedrijven die zonnepanelen op hun dak plaatsen. Uit een overzichtskaart blijkt dat vooral in Oost-Brabant veel zonnepanelen worden gebruikt. Hoe dat komt kan de woordvoerder niet verklaren.

Volgens een van de inwoners van Geldrop met zonnepanelen is het logisch dat wij Brabanders zoveel zonnepanelen hebben. ''Wij Brabanders zijn zuinig he. We geven het geld liever uit aan een pilsje, dan dat we het aan de energiemaatschappij geven.''