Video

Brabant wil aanpak dumpingen drugsafval

20 december 2013 om 17:00 • Aangepast 22 november 2020 om 02:35
nl
Toezichthouders in het buitengebied van onder andere het waterschap of Staatsbosbeheer krijgen scholing over drugsafval. Dat is een van de maatregelen die de provincie wil nemen in de strijd tegen het toenemende aantal dumpingen van drugsafval in Brabant. Meestal gaat het om afval van de productie van XTC, dat criminelen ongezien willen wegwerken.
Profielfoto van
Geschreven door

Brabant is XTC-provincie nummer 1, en de productie van de synthetische drug neemt toe. Dat blijkt ook uit cijfers van het aantal afvaldumpingen. In 2011 waren er 60 meldingen, in 2012 waren dat er 70 en dit jaar zijn er al 130 dumpingen gemeld. Waarvan negentig procent in Brabant.
Omdat het om chemisch afval gaat, kan het gevaarlijk zijn voor mens en milieu. Het opruimen van drugsafval kost per geval soms tienduizenden euro's. Zo geeft Staatsbosbeheer aan dit jaar al honderdzestigduizend euro kwijt te zijn aan het opruimen van tien dumpplaatsen. Grond moet bijvoorbeeld worden afgegraven en gesaneerd. Deze kosten wil de provincie door betere samenwerking naar beneden brengen.

Wachten op privacy instellingen...

Intensief samenwerken Justitie, politie, provincie, gemeenten, waterschappen en terreinbeheerders gaan daarom intensief samenwerken om de dumpingen te voorkomen. Dat maakten de partijen vrijdag bekend in Den Bosch.
Alle toezichthouders in het buitengebied gaan zich nu aan vaste regels houden. Daar staat bijvoorbeeld in dat het afval niet opgeruimd wordt voor de politie sporenonderzoek heeft gedaan.
Samenwerking op de tochtDie goede voornemens komen wel op een moment dat de samenwerking tussen diezelfde partijen juist op de tocht staat. De afgelopen jaren hebben ze samengewerkt in het project 'Samen Sterk in het Buitengebied', maar het is de vraag of er voor het volgende jaar nog geld is voor die samenwerking.
De provincie wil wel, en heeft daar voor de komende twee jaar een miljoen euro uitgetrokken. Voorwaarde is wel dat ook genoeg gemeenten meedoen en juist dat lijkt op dit moment moeilijk te liggen. Veel gemeenten voelen er weinig voor om mee te betalen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.