Bekend Brabant over kerststress: ‘Wat moet ik nu in hemelsnaam in huis halen?’

21 december 2013 om 23:10 • Aangepast 22 november 2020 om 02:34
nl
Een bijzondere en mooie Kerst brengt nogal hoge verwachtingen met zich mee: delicieuze hapjes, mooie aankleding en vooral een flinke dosis gezelligheid. Dat zorgt, blijkt uit onderzoek, vaak voor kerststress. Bekende Brabanders zeggen daar weinig last van te hebben.
Profielfoto van
Geschreven door

Toch wil psycholoog Carla Schellings uit Breda het begrip kerststress zeker niet bagatelliseren. "Heel veel mensen willen per se iets bijzonders neerzetten. De kerstdagen moeten immers opwegen tegen alle andere dagen van het jaar."
Bezoek zorgt juist tijdens de feestdagen voor gepieker en gestress in de keuken. Diskjockey Theo Nabuurs voelt ieder jaar de druk om te presteren, erkent hij. "Je wilt toch je vrienden en familie een bijzondere avond geven. Ieder jaar denk ik: wat moet ik nu weer in hemelsnaam in huis halen? Dat zorgt wel voor een beetje stress, ja", lacht de Bossche 'Mental Theo'.

Wachten op privacy instellingen...

Geen kerststress bij familie MeeuwisIn het huis van Guus Meeuwis is het ieder jaar één drukke boel. Vrienden en familie komen langs om de keukenkwaliteiten van de Tilburgse zanger aan de tand te voelen. "Ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen spannend is", vertelt zijn broer Marc. "Maar wij maken ons eigenlijk nooit zorgen. Ik en Guus staan ieder jaar in de keuken en we maken er altijd wat lekkers van."
Volgens Schellings levert een ingewikkeld recept veel extra spanning op. Daardoor is het vaker gedoemd te mislukken, zegt ze. "Hou het daarom simpel. Laat je niet te veel leiden door wat er van je verwacht wordt. Ga voor een driegangen- in plaats van een vijfgangendiner", aldus de Bredase psychologe.

Wachten op privacy instellingen...

'Kerst uitgebannen'Ton Koopmans van de Gebroeders Ko bereidt zich om problemen te voorkomen betijd voor. "We halen alles vroeg in huis, zodat we niet in paniek raken", vertelt de zanger uit Raamsdonkveer. "Mensen leggen vaak onnodig de lat hoog en doen nog op het allerlaatste moment hun inkopen. Dan snap ik wel dat je daarvan in de stress raakt."
Dat laatste is één van de redenen waarom Frank Lammers uit Mierlo het feest 'uitgebannen' heeft. "Het gaat al jaren aan me voorbij. Vroeger was Kerst nog iets bijzonders, maar door de teloorgang van het geloof heb ik er niet zo veel meer mee. Ik ben meer een Sinterklaasman", aldus de acteur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.