Brabant Open Air: ‘De Maten’ met een Brabants feestje vol herkenning

EINDHOVEN - Een elftal aan Brabantse zangers en zangeressen vormde vrijdag het hoogtepunt van de eerste dag Brabant Open Air. Onder de titel 'De Maten van Brabant' werden de bezoekers getrakteerd op een echt Brabants feestje vól herkenning. Klassiekers als 'Kom van dat dak af' en 'Brabant' werden uit volle borst meegezongen, maar er was ook ruimte voor protestsongs en humor.
Anneke van Giersbergen uit De Rips in duet met Guus Meeuwis uit Tilburg, Gers Pardoel uit Kaatsheuvel gesouffleerd door Nol Havens uit Tilburg of Peter Koelewijn uit Eindhoven die vocale bijval krijgt van Frank Lammers uit Mierlo. Het zijn duo's die niet bepaald alledaags zijn. Toch is er een verbindende factor: het zijn Brabanders.

Unieke duo's
Gebundeld in 'De Maten van Brabant' nam vrijwel elke artiest deel aan een of meerdere duetten. Voor eigen werk was ook ruimschoots plaats, waardoor er een mengeling ontstond van de rock van Anneke van Giersbergen tot de protestsongs van Armand. Maar ook die van de rap van Gers Pardoel tot Idolswinnaar Nikki Kerkhofs uit Sint-Oedenrode. Een zeer gevarieerd menu voor de duizenden bezoekers.

Tussen alle muziek door was er ook tijd voor een lach. Tonproater Rob Scheepers kwam het publiek vermaken tussen de optredens door. Hij betrok direct de verkiezing van culturele hoofdstad in zijn sketches. Hij vroeg zich af wat Leeuwarden nou meer heeft dan Eindhoven. "Ja, de Elfstedentocht", verzuchtte hij. Naar zijn mening zou die zonder de hulp van de Eindhovense gloeilamp ook gedoemd zijn te mislukken.

Meerdere podia
Op zaterdag gaat Brabant Open Air verder. Naast vele Nederlandse talenten, zoals Kensington, Handsome Poets en Blaudzun, is ook ruimte voor internationale acts. Daaronder het Britse Will and the People en Amerikaanse zanger Ed Kowalczyk (bekend van de rockband Live). In tegenstelling tot de vrijdag zijn er op zaterdag meerdere podia.

Op Omroep Brabant is een impressie van Brabant Open Air te zien op zaterdag 21 september om 20.00 / 22.00 / 00.00 uur (daarna om de 2 uur herhaald t/m 22 sept. 18.00 uur).