Video

Varkensfluisteraar pakt mestprobleem aan met snoepjes

10 september 2013 om 19:35
nl
Het ammoniakprobleem oplossen door varkens af te richten en zindelijk te maken. Met dat idee wil varkensfluisteraar Kees Scheepens uit Best het mestprobleem aanpakken. Op zijn scharrelvarkensfarm in Oirschot heeft hij zijn idee al kleinschalig uitgeprobeerd. Met succes. Op termijn ziet hij ook mogelijkheden voor de intensieve varkenshouderij.
Geschreven door

Het idee is even simpel als orgineel. "Ik leer varkens om hun eigen ontlasting te scheiden", vertelt Kees Scheepens. "Poepen aan de ene kant van het hok, plassen aan de andere kant. De ontlasting wordt gescheiden afgevoerd. Als urine en poep niet bij elkaar komen kan er geen ammoniakgas ontstaan."
CitroenbonbonsKees heeft in een proefstal twee van zijn scharrelvarkens zover gekregen dat ze de 'grote -en kleine boodschap' niet meer op dezelfde plek doen. "Varkens zijn intelligente dieren. Ik heb de ze in twee dagen tijd afgericht. Via een beloningssysteem. Als ze op de juiste plek hun behoefte deden, gaf ik ze een citroenbonbon. Daar zijn ze dol op. Uiteindelijk gingen ze vanzelf naar de juiste plaats." Overigens was het effect wel tijdelijk. Zonder beloning vielen de varkens uiteindelijk terug in het oude gedrag.
De varkensfluisteraar heeft inmiddels patent aangevraagd voor zijn idee. In grote stallen zal er wel een automatisch beloningssysteem voor de varkens nodig zijn. "Een boer heeft geen tijd om al zijn varkens snoepjes te voeren." Daarvoor heeft Kees ook al plannen, maar veel wil hij er niet over kwijt. "Denk aan een snoepjesmachine. Bij het juiste gedrag krijgt het varken automatisch een lekkernij."
Besparing voor boerAls urine en poep op natuurlijk wijze worden gescheiden hoeft de varkensboer geen kosten meer te maken om zijn mest te verwerken. "Dat kan hem een besparing opleveren tot 40.000 euro. Ook geen stank meer en uitstoot van gevaarlijke gassen. Daarmee wordt de leefomgeving van de dieren ook beter."
Het idee van Kees is een van de tien verhalen die wordt gepubliceerd in de jubileumeditie van Brabant Magazine. Ter gelegenheid van de tiende editie van het magazine heeft de provincie net voor de zomer een oproep gedaan aan alle Brabantse burgers. Iedereen mocht ideeën insturen die onze provincie beter, mooier en sterker maken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.