Jacco Verhaeren ontvangt Hertog Jan-onderscheiding in Eindhoven

28 december 2013 om 21:09 • Aangepast 22 november 2020 om 02:30
nl
Jacco Verhaeren heeft zaterdagavond de Hertog Jan-onderscheiding in ontvangst genomen. Dat deed hij tijdens een bijeenkomst in het Van Der Valk Hotel in Eindhoven, waar Verhaeren afscheid nam als coach van het Nationaal Zweminstituut en als technisch directeur van de Koninklijke Nederlandse Zwembond.
Profielfoto van
Geschreven door

Verhaeren ontving de onderscheiding uit handen van gedeputeerde Brigite van Haaften. De provinciale onderscheiding Hertog Jan bestaat uit een beeld van de hertog te paard. De onderscheiding is in 1988 ingesteld als blijk van waardering voor mensen die zich op een beleidsterrein door hun grote inzet voor Brabant verdienstelijk hebben gemaakt.
Gouden speldNaast de Hertog Jan-onderscheiding kreeg Verhaeren ook een andere prijs: de Gouden Speld van de KNZB. Deze prijs werd uitgereikt door Erik van Heijningen, de voorzitter van de zwembond. Het ging hierbij helaas mis. De voorzitter bleek de speld te zijn vergeten. De uitreiking kon wel gewoon doorgaaan.
Bij het afscheidsfeest van Verhaeren waren honderden mensen aanwezig. Onder meer zijn familie en bekenden waren van de partij.
Bondscoach in AustraliëReden voor de pijzen is de zeer succesvolle carriére van Verhaeren als zwemcoach. Onder zijn leiding groeiden Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn, Marleen Veldhuis en Ranomi Kromowidjojo uit tot wereldtoppers.
Verhaeren stopt in Nederland als technisch directeur en coach omdat hij per 1 januari 2014 in dienst treedt bij de Australische zwembond als bondscoach. Zijn contract in Australië loopt tot en met de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, maar kent een optie tot verlenging tot en met de Spelen van Tokio in 2020.
Eerdere prijzenJacco Verhaeren is al Ridder in de Orde van Oranje Nassau en Ereburger van Eindhoven. Ook is hij uitgeroepen tot 'gouden olympische coach van Londen 2012'. Zijn activiteiten als zwemcoach leidden tot veertien olympische medailles, 39 wereldtitels en 87 Europese medailles, op individuele afstanden en ook voor estafettes.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.