ProviandRuil.nl brengt buren Tilburg bij elkaar

TILBURG - Een proviandkast die buren verenigt en verspilling van voedsel tegengaat. Anne Marie Verkade uit Tilburg heeft er een op de oprit van haar huis gezet in de wijk Reeshof. Ze is de oprichter van ProviandRuil.nl. Ze heeft inmiddels in twintig plaatsen in Nederland proviandruilgroepen opgericht. De site brengt buren met elkaar in contact die hun eten willen ruilen.
In Tilburg hebben zich al 250 mensen aangemeld voor de ruilgroep. Anne Marie heeft inmiddels een ruilkast voor haar garage staan. "Het is de bedoeling dat mensen hier hun overbodige voedsel inleggen en een item van ongeveer de gelijke waarde terugzetten", zegt Anne Marie. "Inmiddels komen er hier vijf tot zes mensen per dag om voedsel te ruilen."


Regelmatig maakt ze een foto van haar proviandkast, die ze op Facebook zet. Dan kunnen de leden zien wat ze willen ruilen. Mensen kopen vaak te groot in bij aanbiedingen in de supermarkt. Die artikelen komen vaak in de kast. Verder ruilen de klanten vaak zelfgekweekte groenten.

Burenhulp
Anne Marie komt van oorsprong van het platteland in Drente. "Daar is het heel gewoon dat buren elkaar helpen. Dat kan ook in Tilburg ook", vertelt ze. Het blijkt nu al dat de proviandkast een uitstekend middel is om buren bij elkaar te brengen. "Regelmatig staan ze bij de kast met elkaar te kletsen."

De proviandruil is een van ideeën die is ingestuurd na een oproep van de provincie om initatieven te onplooien om onze provincie mooier en sterker te maken. De tien winnende ideeën kun je vinden op de website van de provincie.