Bossche kunstenares maakt 20 meter groot lichtkunstwerk voor RICOH-gebouw

DEN BOSCH - Het nieuwe gebouw van RICOH-Nederland staat op een drukke plek aan de rand van het Bossche centrum. Goed nieuws voor kunstenares Dorete Sturm. Zij maakte voor een serre aan het gebouw een ruim 20 meter hoog lichtkunstwerk dat door veel mensen gezien gaat worden. Zeker 's avonds geeft het werk een magisch tintje aan dit nieuwe stukje van de stad.
Het werk bestaat uit tweehonderd in Tsjechië met de mond geblazen lampen die langzaam draaien. In elke lamp zitten LED-lichtjes waardoor de kleur van het licht voortdurend verandert. Door de manier waarop de lampen op buizen zijn bevestigd, ontstaat een bewegende, dubbele spiraal van licht die meteen doet denken aan de vertrouwde afbeelding van DNA. Dat is de handleiding die het lichaam gebruikt bij de bouw van nieuwe cellen, voor iedereen is die DNA-handleiding uniek.

Ademende wolk
RICOH kende Dorette door haar 'Breathing Cloud', een kunstwerk dat een wolk voorstelt die door een ingenieuze mechaniek ademhaalt. De wolk beviel zo, dat RICOH meteen aan Dorette dacht toen ze voor het nieuwe gebouw aan een kunstwerk.dachten. Voor de Bosche kunstenares is het voor 't eerst dat ze zo'n groot kunstwerk kon maken.

Ze begon met het idee van DNA en het is een idee waar de CEO van RICOH-Nederland - Mark Boelhouwer - goed uit de voeten kan. "Het is het DNA van ons bedrijf en de veranderende kleuren staan voor de verandering in onze identiteit."

Buiten
De afgelopen weken is Dorette druk bezig geweest om haar kunstwerk in te regelen. Er komt nogal wat techniek aan te pas om alles goed te laten draaien. Van buiten is het kunstwerk het best te zien. Het kunstwerk slingert zich twee keer door de vloer van de serres heen waardoor je binnen nooit meer dan zeven meter te zien krijgt.

Ook heel mooi maar het echte overzicht zit van buiten. Leuk voor de komende avonden wanneer het vroeg donker is en toch nog lekker buiten.