Pool hoeft maar 50 euro boete te betalen waar 220 euro voor staat: Het is niet eerlijk! Of toch wel?

25 september 2013 om 19:38
nl
Ze vroeg het zich af, dus postte ze het op Facebook. Internationaal vrachtwagenchauffeur Alice Ermes wil graag weten hoe het komt dat een Pool die niet handsfree zit te bellen op de A50 bij Veghel slechts vijftig euro boete hoeft te betalen, waar daar normaal gesproken 220 euro voor staat. Ze heeft de PVV al een mailtje gestuurd..
Geschreven door

Op Facebook wordt er met verbazing gereageerd op de bon die de vrachtwagenchauffeur onder ogen kreeg. Ook op GeenStijl die de bon plaatste, is de verbijstering niet van de lucht. Ook wordt er naar mogelijke verklaringen gezocht.'Service van de Poolitie', grapt een reaguurder en nee, dat is geen spelfout (blijf van die correctieknop af!).
SuggestiesOok worden er suggesties gedaan hoe deze Pool dan toch de boete van 220 had kunnen betalen. 'In België heb je een half uur om de boete te betalen, daarna wordt je vrachtwagen weggesleept' of 'Hoezo niet genoeg geld? Die vrachtwagen zal in ieder geval wel die 170 euro verschil waard zijn bij een veiling'. Want de boete moet betaald, ook al citeert een reaguurder vrij naar George Orwell: 'Voor de wet zijn we allemaal gelijk. De ene wat meer dan de ander.'
De normale gang van zaken is dat een buitenlander in Nederland meteen de boete moet betalen. Zo ook een Pool die in Gelderland op de snelweg niet handsfree zat te bellen. De man had niet genoeg geld bij zich en onderweg naar de pinautomaat bleek hij ook nog eens rond te rijden met versleten remschijven. Te betalen, ter plaatse, want de chauffeur komt uit Polen: 454 euro.
Extra administratiekostenNog een reden waarom er een boete van 50 euro is uitgedeeld, kan zijn omdat het hier niet alleen om een Pool, maar ook om iemand zonder vaste woon- of verblijfplaats (ZVWOVP) gaat. Omdat de boete niet naar een adres kan worden gestuurd, wordt er vaak extra administratiekosten in rekening gebracht. Bij een Mulder-beschikking is dat vijftig euro.
De politie heeft het uitgezocht en verwijst ons naar arrondissementsparket in Den Bosch omdat dit via de officier van justitie loopt. Een woordvoerster van het arrondissementsparket legt ons ook uit dat in dit specifieke geval de Poolse chauffeur niet genoeg geld bij zich had. Normaal gesproken wordt de vrachtwagen in beslag genomen tot er wel geld is.
Landelijke richtlijnMaar omdat de wagen beladen was met bederfelijke goederen, leek het de agent niet handig dit te doen. Dus hij belt met de officier van justitie. Deze laat de agent weten dat de praktische oplossing is de man te laten betalen wat hij bij zich heeft.
Nee, niet de gangbare procedure en het arrondissementsparket wil dan ook benadrukken dat er op wordt toegezien dat deze landelijke richtlijn een volgende keer gewoon wordt uitgevoerd. "Het is niet de normale gang van zaken en mag niet meer gebeuren", erkende het OM.
Kamerleden eisen ophelderingDesondanks lijkt de verlaagde boete nog een staartje te krijgen. Kamerleden Sander de Rouwe en Peter Oskam (CDA) willen opheldering van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) over de lage boete die de Pool kreeg. Zij noemen het besluit van justitie 'onrechtvaardig'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.