Video

Michael van Gerwen wereldkampioen darts en nummer 1 van de wereld: 'Wat kan ik nog meer wensen?'

1 januari 2014 om 23:06 • Aangepast 22 november 2020 om 02:27
nl
Michael van Gerwen is de nieuwe wereldkampioen darts. De Vlijmenaar won woensdagavond in de finale van de Schot Peter Wright. Het werd 7-4, in een partij die na een snelle 4-0 voorsprong toch nog spannend werd. Door de winst is Van Gerwen de nieuwe nummer een van de wereld. "Het is altijd mijn droom geweest om hier te winen. Wat kan ik nog meer wensen."
Profielfoto van
Geschreven door

Door de winst kan Van Gerwen 250.000 pond (zo'n driehonderdduizend euro) bijschrijven op zijn rekening.
Probleemloze startVan Gerwen oogde wat nerveus bij het begin van de wedstrijd. Hij begon de eerste set met - voor zijn doen - magere scores van 60 en 82, waar zijn opponent de triples wel makkelijk wist te raken. Twee scores van 134 hielpen 'Mighty Mike' echter in het ritme en met een fraaie 91-finish pakte hij de leg.
Daarna was Van Gerwen los. De tweede set won hij met 3-0 en de derde ook, met een fraaie 108-finish. Wright had veel moeite met uitgooien. En dat werd een probleem, omdat 'Mighty Mike' de Schot ook scorend de baas was en dus veel meer kansen op 'dubbels' kreeg.

Wachten op privacy instellingen...

Kroon op werkPas in de vierde set kon Wright wat terugdoen. Hij won daarin eindelijk een leg, maar de set ging opnieuw naar de Vlijmenaar. Die nam daarmee een voorschot op de eindzege.
Maar daar wilde Wright niet zomaar aan meewerken. Hij knokte zich knap terug in de wedstrijd door de vijfde set te winnen. En dat werk bekroonde hij met een 130-finish op dubbel vijf. En ook de zesde set veroverde hij. Van Gerwen begon te duwen met zijn darts, terwijl Wright steeds makkelijker zijn triples vond.
ZwetenIn de zevende set kon Wright zich helemaal terug in de wedstrijd brengen. De Schot kwam in die set ook op een 2-1 voorsprong, maar Van Gerwen knokte en kwam boven. Wright miste de dubbel twintig en Van Gerwen gooide - na fraaie scores van 180 en 136 - de dubbel zestien wél.
Vervolgens pakte de Vlijmenaar ook set acht, met 3-1. Wright snoepte hem nog set negen en tien af en liet hem zweten, maar Van Gerwen besliste het duel in set elf, met het gooien van dubbel twintig.

Wachten op privacy instellingen...

'Continu onder druk'Voor Van Gerwen was het niet de meest gemakkelijke partij. "Peter speelde goed. Hij hield mij constant onder druk. Het belangrijkste is dat ik het heb gered."
Door de winst is Van Gerwen de nieuwe nummer een van de wereld. "Nu kan ik lekker gaan genieten van deze prestatie na alle ophef van de afgelopen weken."

Wachten op privacy instellingen...

'Perfecte timing'De Nederlandse dartsbond is blij met het succes van Van Gerwen. Het succes van Raymond van Barneveld had eind jaren negentig een groot effect op de populariteit van de sport. Hoewel de Hagenaar nog steeds meedraait in de top, was zijn invloed een beetje aan het afvlakken. "Van Gerwens timing is perfect'', zei directeur Niels de Ruiter van de Nederlandse dartsbond donderdag.
"Van Barneveld heeft de sport een enorme boost gegeven en is al jarenlang een groot ambassadeur, maar we zagen dat het de laatste tijd wat terugliep. Het succes van Van Gerwen is het beste dat de sport kan overkomen.''

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.