Video

Moeder viert jaarwisseling Veen zonder familie: ‘Mam, het café is omsingeld’

2 januari 2014 om 18:10 • Aangepast 22 november 2020 om 02:26
nl
Het is een familiefeest, maar Lucie Bouman bracht de jaarwisseling deze week zonder man, zoon en dochter door. De politie pakte haar gezinsleden maandagnacht op vanwege de rellen in Veen. "Om twee uur kreeg ik een app dat het café was omsingeld."
Profielfoto van
Geschreven door

Relschoppers staken onder meer een auto in brand in Veen. De politie greep in, maar werd vervolgens bestookt met vuurwerk en flessen. Ruim honderd feestvierders belandden in de cel. Onder hen de man, zoon en dochter van Bouman.
Bouman gelooft dat haar man en kinderen onschuldig zijn. Ze waren eerst niet van plan om in een café iets te drinken, zo legt ze uit. "Ze zouden niet gaan, maar ik zei dat ik ze wel zou halen." Ze hadden volgens haar geen kwaad in de zin. Over haar dochter zegt ze: "Als je gaat stoken, trek je geen glittertopje en hakken aan."
'Geen praktijken van nu'Intussen zaten haar dierbare gezinsleden, op een andere dochter na, tot donderdag vast. Al die tijd heeft ze bijna niets van ze gehoord. Tijdens de jaarwisseling zat ze met haar telefoon op de bank. "Ik kon niet weg. Je weet nooit of je wordt gebeld."
De moeder is niet te spreken over de politie, die in totaal 101 vermeende onruststokers aanhield. "Mijn dochter stond daar met een glittertopje een wijntje te drinken en zal met datzelfde topje nog in de cel zitten." Ook hoorde ze dat een vriendje van haar zoon urenlang in een politiebus vastzat omdat er in de cel geen plek was. "Dit zijn geen praktijken van nu."
Justitie maakte donderdag bekend dat 92 arrestanten weer vrij zijn gelaten. Zij blijven wel verdachten. De dochter van Bouman is weer thuis, over haar man en zoon hoort ze naar eigen zeggen later meer.
'Spierballentaal van politie'Er was deze week volop kritiek op de handelwijze van de politie. Zo zei raadslid Henni Timmermans van de Aalburgse Alliantie dat de actie van de politie 'schandalig' is en slechts 'spierballentaal'. "De meeste mensen zijn opgepakt terwijl ze er niets mee te maken hebben."
Minister Ivo Opstelten van Justitie zei donderdag dat relschoppers 'met hun poten van onze mensen moeten afblijven'. Timmermans wil die zin omdraaien. "Opstelten, blijf met je poten van onschuldige mensen af."
Burgemeester Fons Naterop staat volledig achter de actie van de politie. Volgens hem hebben de agenten de arrestanten van tevoren drie keer gewaarschuwd, maar ze luisterden niet. Hij verwacht dat de rechter uiteindelijk bepaalt wie er schuldig is en wie niet.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.