Algemeen directeur Tiny Sanders hielp PSV vooral financieel op het droge

3 januari 2014 om 22:19
nl
Tiny Sanders gaat niet de PSV-boeken in dat hij als algemeen directeur de grootste sportieve successen heeft geboekt. De 57-jarige Sanders, die vrijdag op de nieuwjaarsreceptie zijn vertrek aankondigde, verrichte wel een krachttoer door PSV op het droge te helpen.
Geschreven door

Tiny Sanders sloot in juni 2011 een veel besproken gronddeal met de gemeente Eindhoven. Met de deal was PSV in één klap uit de financiële zorgen.
Boven zijn stand De voormalige topman van Campina had in 2010 bij zijn aantreden niet gedacht dat PSV op dat moment afkoerste op een ramp. Eigenlijk leefde PSV in die tijd boven zijn stand, ieder jaar weer speculerend op de miljoenen uit de lucratieve Champions League.
Toen het sportief echter minder ging, kreeg Sanders te maken met forse gaten in de begroting. "Het was nogal een verrassende wending toen bleek dat we financieel niet helemaal gezond waren", zei Sanders daar vrijdag met cynisch ondertoon over.
OplossingSanders werkte op de achtergrond maandenlang aan een oplossing. In de zomer van 2011 verkocht Sanders de grond onder het Philips Stadion en trainingscomplex De Herdgang voor bijna 50 miljoen euro aan de gemeente.
PSV was daarmee in één klap uit de financiële zorgen, al speelt op de achtergrond nu nog steeds een onderzoek van de Europese Commissie naar mogelijk ongeoorloofde staatssteun.
Harde maatregelenOnder Sanders kromp het personeelsbestand, al dan niet met gedwongen ontslagen, en werd een salarisplafond van 1 miljoen euro ingesteld. Sanders schuwde geen harde maatregelen, iets wat zijn populariteit onder het personeel niet ten goede kwam.
In het vorig jaar verschenen forumrapport werd de algemeen directeur omschreven als kil en afstandelijk. Sanders heeft er echter wel voor gezorgd dat PSV ook zonder de Champions Leaguemiljoenen gezond blijft.
Protest PSV-fansZichtbaar geroerd keek Sanders vrijdag na zijn nieuwjaarsspeech naar beelden van het jubileumjaar van PSV. Qua feestelijkheden was 2013 meer dan geslaagd, maar sportief niet. In het filmpje ontbrak, begrijpelijk, het protest van de PSV-fans tegen het beleid van Sanders.
[Tweet:body:https://twitter.com/markversteden/status/419156200186720256]
"Financieel staat PSV er heel goed voor, maar voor de supporters is het sportieve deel uiteindelijk het belangrijkste", zegt Marcel Brands, de technisch directeur en kompaan van Sanders in de directie. "Voor een supporter maakt het niet zo uit of je 10 miljoen euro schuld hebt of 10 miljoen op de bank. Als PSV maar wint."
Kritische reactiesDe kritische reacties die Sanders de afgelopen maanden heeft gekregen, hebben hem misschien wel het laatste zetje gegeven om er na een termijn van 4 jaar mee te stoppen. [YouTube:http://youtu.be/OdknnqE8_AY][YouTube:http://youtu.be/QZ2VTC8jHlo][YouTube:http://youtu.be/-zGmxkkLjag]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.