Henk Krol stopt als partijleider van 50Plus

EINDHOVEN - Fractievoorzitter Henk Krol uit Eindhoven stopt als partijleider van 50Plus. Ook verlaat hij de Tweede Kamer. Dat heeft hij bekendgemaakt in een brief die naar verschillende media is gestuurd. Aanleiding is onder meer het nieuws dat hij als hoofdredacteur van de Gay Krant heeft verzuimd om jarenlang pensioenpremies af te dragen voor zijn personeel.
"Ik kan niet anders dan mijn functie neerleggen", schrijft Krol in de verklaring. "Mijn strijd is gestreden, mijn vijanden hebben gewonnen. Maar de strijd gaat door. Het is aan anderen om verder te strijden."

Krol geeft toe niet altijd goed gehandeld te hebben. "Ik heb vele fouten gemaakt. Daardoor heb ik vijanden gekregen. Mijn strijd was echter immer oprecht, mijn aanpak evenwel niet altijd goed doordacht", aldus Krol in de verklaring.

Een strijder en geen boekhouder
Verder schrijft Krol dat hij een strijder in hart en nieren is en geen boekhouder. "Mijn fouten erken ik. Ik hoop dat mijn vijanden zullen begrijpen dat mijn bedoelingen goed waren. De strijd gaat verder. Ik ben op dit moment door al mijn krachten heen."

Eerste Kamerlid en medeoprichter van 50Plus Jan Nagel noemt het vertrek van Henk Krol buitengewoon triest voor hemzelf en voor de partij. "Hij heeft de consequentie getrokken dat zijn positie onhoudbaar is geworden", aldus Nagel.

'Dubbele cijfers in de peiling'
"Krol heeft zich geweldig voor 50Plus ingezet. Hij was zeer populair en zorgde ervoor dat onze partij van twee zetels naar dubbele cijfers in de peilingen is gegaan." Nagel zegt de feiten over wat er precies is gebeurd bij de Gay Krant niet te kennen. "Ik heb te maken met de realiteit dat onze politiek leider is afgetreden."

ANBO, de belangenorganisatie voor senioren, vindt dat Henk Krol er in de Tweede Kamer heel goed in is geslaagd de belangen van ouderen op de politieke kaart te zetten. "We waren het niet altijd eens met 50PLUS, maar hij heeft wel een lans gebroken voor ouderen", reageert directeur Liane den Haan.

"Ik ken Henk al heel lang en moet hem gauw spreken om het verhaal van hemzelf te horen Dat medewerkers van de Gay Krant destijds bang voor hem waren, zoals de Volkskrant schrijft, dat herken ik helemaal niet. Hij is een buitengewoon aimabele en toegankelijke man."

Pensioengat van vier tot vijf jaar
De Volkskrant meldde vrijdag het niet afdragen van de pensioenpremies op basis van vertrouwelijke documenten die via klokkenluiderswebsite Publeaks zijn gelekt. Krol betaalde tussen 2004 en 2007 en in 2009 geen werkgeversbijdrage voor het pensioen van zijn werknemers.

Ook hield hij het geld achter dat de werknemers zelf inlegden. Oud-werknemers kregen daardoor een pensioengat van vier of vijf jaar. Bij een dienstverband van twaalf tot veertien jaar hebben ze als gevolg daarvan een pensioen opgebouwd dat vaak niet hoger is dan zestig euro.

Het werd de personeelsleden pas medio 2007 verteld. Na de mededeling moesten de werknemers een verklaring ondertekenen waarin zij afzagen van pensioen over de periode van vier jaar.

Tienduizenden euro's
In totaal hield Krol tienduizenden euro's achter die gestort moesten worden bij pensioenverzekeraar Nationale Nederlanden.

Krol zegt in de Volkskrant dat hij jaren niet wist van het niet afdragen van pensioenen. "Het was de verantwoordelijkheid van een werkneemster die haar taak niet goed heeft gedaan", aldus Krol.

Curator niet op de hoogte pensioengat
De curator in het faillissement van de Gay Krant wist tot dusver niet dat er in het verleden geen pensioenpremie is betaald voor de werknemers. Medewerkster Ilona van de Klundert van curator Louis Deterink heeft dat gezegd. Er zijn tot dusver geen vorderingen van de pensioenverzekeraar Nationale Nederlanden of uitkeringsinstantie UWV die gaan over onbetaalde premies, legde ze uit.