Daggebedanktzijtdawitte! de Dialectprijs voor Noord-Brabant is geboren

4 oktober 2013 om 14:46
nl
Als we ons ergens mee onderscheiden in Brabant is het wel met onze eigen taal. De zachte Brabantse 'G' is een van onze exportproducten, in al zijn varianten want ook het Brabants kent nogal wat lokale verschillen. De streektaal verandert ook steeds. Brabo's die er goed mee bezig zijn maken kans op een nieuwe prijs: de dialectprijs voor Noord-Brabant.
Geschreven door

De winnaar krijgt een geldbedrag van 1000 euro en de 'eeuwige roem'. Iedereen kan een provinciegenoot nomineren via de website van Erfgoed Brabant. Insturen kan nog tot en met zondag 6 oktober. De uitreiking is op 13 november in theater De Maagd in Bergen op Zoom.
PrestatieVroeger waren er meerdere prijzen in Brabant zoals de Ad de Laat-prijs en de Vergulde Klomp maar die verdwenen in 2010. Erfgoed Brabant besloot opnieuw om iemand in het zonnetje te zetten die een bijzondere prestatie verricht met de Brabants taal.
Volgens jurylid en hoogleraar Jos Swanenberg moet je aan taal-activiteiten denken of publicaties en projecten die met dialect te maken hebben en dan maakt het niet uit of nou traditioneel of actueel is. De jury wil vooral iets authentieks dat de Brabantse cultuur en identiteit uitdraagt. Het kan ook iemands werk zijn dat veel betekent voor het Brabantse imago of een evemement dat veel liefhebbers van het dialect op de been brengt.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.