VIDEO

Rellen en vechten met de politie zit inwoners van Veen waarschijnlijk in het bloed

10 januari 2014 om 20:30
nl
Dat dorpsbewoners van Veen het gevecht aangaan met de politie, zoals recent rond de jaarwisseling, was ook vroeger al een geliefde bezigheid. Historicus Cees de Gast heeft in een 2012 uitgegeven boek over het Land van Heusden en Altena een verhaal opgenomen over de 'Opstand van Veen'. Bij die opstand moesten de notabelen van het dorp het ontgelden. Al hun ruiten werden ingegooid.
Geschreven door

Meer dan twintig historische boeken zijn er al verschenen over het land van Heusden en Altena. Drijvende kracht achter de reeks is historicus Cees de Gast uit Meeuwen.
In het 21e deel beschrijft de historicus de 'Opstand op de Vlaas' in Veen. Wie het verhaal leest, raakt in verwarring. Hoewel het waargebeurde verhaal zich afspeelt in 1898, lijkt het over de hedendaagse rellen met oud en nieuw te gaan.
Opstand!Aanleiding voor de opstand was het weigeren van vrouwen uit 'De Vlaas' in Veen die lid wilden worden van het plaatselijk zangkoor. De notabelen van het dorp wilden echter geen leden uit de armoedige Vlaas bij het zangkoor. In januari 1898 sloeg de vlam in de pan, zestig mannen en vrouwen trokken gewapend met stenen het dorp in en gooiden bijna overal de ramen in.
De enige notabelen die werden gespaard waren de dominee, de dokter en de doodgraver. Net als in de huidige tijd riep de burgemeester de gemeenteraad met spoed bij elkaar om een oplossing te forceren. Maar net als nu pakte ook dat anders uit. 
De politie te lijf Twee agenten moesten de orde herstellen."Maar dat ging niet goed", vertelt De Gast. "Inwoners uit De Vlaas pakten de sabel af van een veldwachter, braken hem in tweeën en gooiden hem in de Maas. Daarna werd een spottend liedje ingezet: Wat een spijt, wat een spijt. Harmsen is zijn sabel kwijt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.