VIDEO

'Meer mensen op straat door bezuinigingen bij GGZ'

12 januari 2014 om 12:00
nl
De GGZ Westelijk Noord-Brabant is bang dat cliënten in de financiële problemen komen of hun woning kwijtraken. Door bezuinigen kunnen er minder patiënten intern worden geholpen, waardoor ze thuis of in de wijk moeten worden geholpen. Maar niet alle cliënten kunnen dat aan.
Geschreven door

De tijd dat mensen over de schutting werden gezet bij de GGZ is voorbij. De huisarts moet er als poortwachter voor gaan zorgen dat er minder mensen met psychische klachten bij dure specialistische zorg gaan uitkomen. En de GGZ mag minder mensen intern gaan behandelen. Een groep patiënten die eerder intern zou zitten, blijft nu thuis.
Mensen komen op straat terecht Ad Aanraad, de voorzitter van de cliëntenraad van de GGZ Westelijk Noord-Brabant (WNB) maakt zich zorgen. “Mensen moeten ineens zelf met geld omgaan, huur betalen en zorg inkopen. Wat gebeurt er met mensen die het straks bijvoorbeeld financieel niet halen? Ik ben bang dat er steeds meer mensen op straat terecht gaan komen.”
De voorzitter van de raad van bestuur van de GGZ Westelijk Noord-Brabant Patrick Knapen deelt de zorgen van Anraad. “In het ergste geval zou het tot gevolg kunnen hebben dat mensen met hun uitkering in de financiële problemen komen of dat ze geen woning kunnen blijven houden.”
Bezuiniging op bezuinigingKnapen ziet ook dat de bezuinigingen en veranderingen nodig zijn, maar hij maakt zich vooral zorgen omdat de GGZ een heleboel bezuinigingen ineens voor de kiezen krijgt. En die moeten allemaal in hoog tempo worden doorgevoerd. Zo moet de huisarts er voor gaan zorgen dat er minder mensen worden doorverwezen naar dure specialistische zorg, worden er minder mensen intern opgenomen en is er ook nog de transitie van de financiering van de jeugdzorg en de AWBZ naar de gemeente.
Afzonderlijke gemeentes gaan beleid bepalen waar de GGZ mee te maken krijgt. En over een paar maanden komen de gemeenteraadsverkiezingen eraan. “Er komen dan nieuwe wethouders en die moeten ook weer thuisraken in deze ingewikkelde dossiers en ondertussen moeten de veranderingen bij de GGZ in hoog tempo worden doorgevoerd,” aldus Knapen.
‘We krijgen er allemaal mee te maken’ Volgens de GGZ WNB krijgt als gevolg van alle veranderingen iedereen in de maatschappij meer te maken met mensen psychische klachten. “En dat vraagt meer begrip van de maatschappij”, aldus Knapen. “Men moet begripvol reageren op mensen met psychisch klachten. We moeten met zijn allen de handen in elkaar slaan om dit goed voor elkaar te krijgen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.