Roy Donders' worstenbroodje komt niet uit Tilburg maar uit Eersel, zegt bakker Dirk van Kuijk
Het worstenbroodje met plakjes ontbijtspek werd de afgelopen maanden mateloos populair. Stylist van het Zuiden Roy Donders kan er in zijn RTL-realityserie geen genoeg van krijgen. In heel Brabant ontstond een ware run op het broodje, bakkerijen kregen ze niet aangesleept. Van Kuijk bedacht de lekkernij meer dan tien jaar geleden al in zijn bakkerij in Eersel.
Geïnspireerd op slavinkSamen met een slager ontwikkelde hij het worstenbroodje met spek zoals we dat nu kennen. "Ik bedacht me dat mensen slavinken ook lekker vinden, dat is met spek er omheen, dus waarom zou dat niet werken met een worstenbroodje?" Rond de eeuwwisseling deelde hij de broodjes een paar weken zelfs gratis uit in de winkel.
Van Kuijk: "Ik probeer altijd creatief te zijn, zo heb ik ook eens een Italiaans worstenbroodje gemaakt met gekruid gehakt. In 1996 was ik zelfs finalist van het Lekkerste Worstenbroodje van Omroep Brabant." Vanwege gezondheidsproblemen moest hij later de bakkerij in Eersel verkopen. Van Kuijk: "Toen ik die zaak verkocht en bij bakker Smolders in Tilburg ging werken, heb ik dat broodje ook nog eens gemaakt. Dat idee is toen overgenomen."
'Verrek, dat heb ik bedacht!'Van Kuijk was aangenaam verrast toen hij hoorde dat Roy Donders zijn worstenbroodje beroemd had gemaakt. Hij koestert ook geen wrok tegen bakkers die zijn idee over hebben genomen: "Ik geef bakker Smolders groot gelijk hoor, dat hij er maar bakken met geld mee mag verdienen. Het zijn toch al moeilijke tijden voor de warme bakker."