Video

Zeven jaar geëist in zaak overval op gezin Destil-directeur, verdachte ontkent

14 januari 2014 om 12:51
nl
Justitie heeft zeven jaar cel geëist tegen een van de verdachten van de overval op een gezin in Moergestel. Het gaat om het gezin van Destil-directeur Gert-Jan van Eck, hoofdsponsor van ijshockeyclub Tilburg Trappers. De 20-jarige verdachte, Ashraf El K. ontkent dat hij de overval heeft gepleegd.
Geschreven door

Ashraf El K. (20) uit Tilburg is de enige meerderjarige verdachte die dinsdag voor de rechter staat. De zaak van twee minderjarige verdachten vindt dinsdag achter gesloten deuren plaats. Tegen de eerste minderjarige verdachte is 1,5 jaar jeugddetentie en tegen de ander jeugd-tbs geeeist, laat het Openbaar Ministerie aan het eind van de zittingsdag weten. Over de inhoud van die twee zittingen achter gesloten deuren is verder niets bekendgemaakt.
Justitie eiste dinsdag tegen de meerderjarige Ashrad El K. zeven jaar cel voor de gewelddadige overval op de familie in Moergestel. "De brutaliteit van deze overval gaat ieders voorstellingsvermogen te boven. De slachtoffers hebben doodsangsten uitgestaan. Er is zelfs een schot gelost. Er zijn mensen gekneveld. Voor de daders is het voorbij zodra ze buiten staan, voor de slachtoffers begint het dan pas."
BewijsOver de vraag of er voldoende bewijs is tegen Ashraf El K., is de officier van justitie duidelijk. "Bewijs zit hem in DNA van verdachte op de tie-wraps. Er zijn tapgesprekken, de uitzendingen van Bureau Brabant en Opsporing Verzocht. Er is een gesprek opgenomen in de gevangenis tussen verdachte en zijn ouders, waarin hij aangeeft dat hij de tie-wraps heeft aangeraakt." Ook speelt mee dat Ashraf El K. een strafblad heeft en veroordeeld is voor soortgelijke daden.
De rechter legde tijdens de behandeling van de zaak de verdachte uitvoerig voor wat er volgens het getroffen gezin gebeurd is. "Het heeft een enorme impact op hun leven gehad. Dit was een heel ernstige overval." Zo vertelt de rechter dat de vader na het in bad doen van de jongste zoon naar de bijkeuken liep en daar ineens drie gemaskerde mannen aantrof.
Ook de oudste zoon en de moeder werden door de overvallers met tie-wraps vastgebonden. "Zoon Rens, een jongen van 14 jaar was in paniek. 'Papa papa', riep hij. De jongste zoon zat boven in bad. Die was ook aan het roepen. Moeder wilde hem graag helpen, maar dat kon niet. Er werd continu door de overvallers geroepen. "Geld geld geld. Meer geld. Ik ga schieten."
Grote buitVolgens de familie was de totale waarde van weggenomen spullen zo'n 800.000 euro. De rechter telt op: "Sieraden, horloges, antiek medaillon, 2600 euro aan Omans geld. Ashraf El K. wilde op zitting een verklaring voorlezen, maar verder geen vragen beantwoorden. Volgens hem was hij niet bij de overval aanwezig. "Ik kreeg het verzoek om spullen bij me te houden. Ik dacht van diefstal afkomstig. Horloges. Was mooi spul. Daarom zijn er foto's van gemaakt." De advocaat van Ashraf eiste volledige vrijspraak voor zijn client. Volgens hem heeft Justitie geen bewijs dat Ashraf in de woning is geweest. "Er zijn geen vingerafdrukken, geen voetafdrukken, geen getuigenverklaringen, geen bloed, geen DNA op andere zaken dan de tie-wraps. Geen Gsm-zendmastinformatie. Niets wijst er op dat hij er is geweest. Het gaat om vermoedens, om hypothesen en die mogen nooit tot een veroordeling leiden."
Volgens de rechter is de verdachte zich niet bewust van de ernst van deze zaak. Dat blijkt onder meer uit een gesprek met een psycholoog. "Dit is geen zaak waar je zes maanden cel voor krijgt. Dat kan makkelijk vier jaar worden, als de rechtbank uw betrokkenheid bewezen acht."
Volgens de psycholoog is er sprake van narcistische en anti-sociale eigenschappen. "U denkt vooral aan uzelf, bent impulsief", legt de rechter Ashraf El K. uit. Ook zou de verdachte een laag IQ hebben en bestaat er een groot risico dat de verdachte in herhaling valt. Hij zou het nog een keer kunnen doen.
Zwijgen en sprekenDe officier van justitie ergert zich aan de plotselinge verklaring van Ashraf op zitting. "Meneer zwijgt tegen de politie. Nu voor de rechter zegt hij ineens dat hij de tie-wraps heeft gegeven en de gestolen spullen heeft ontvangen en verder heeft hij er niets mee te maken. Ik geloof niets van dat verhaal. Waarom zegt hij bij de politie niets, en hier op zitting komt ineens deze verklaring boven? Niet geloofwaardig."
Er zouden ook jeugdspelers van Destil Trappers betrokken zijn geweest bij de overval. Maar zij zijn niet in de woning geweest. Of ze worden vervolgd, is nog niet duidelijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.