2 miljoen likes voor Roosendaalse Facebookpagina Pietitie: 'Gesprek met Shepherd zou mooi zijn'

ROOSENDAAL - De Facebookpagina Pietitie blijkt een daverend succes. Sterker nog: de pagina om 'Nederlands mooiste traditie niet te laten verdwijnen' van reclamemannen Bas Vreugde en Kevin van Boeckholtz uit Roosendaal is inmiddels de snelst groeiende Facebookpagina die ooit in Nederland is gelanceerd. Donderdagavond hadden 2 miljoen mensen de 'vind ik leuk-button' aangeklikt.
"Het is een gevoelskwestie. Doe normaal en blijf van ons feest af!" Aanleiding voor de Pietitie zijn de uitspraken van Verene Shepherd, die naar later bleek geen rol van betekenis speelt bij de VN. Shepherd noemde zwarte piet 'racistisch' en 'een terugkeer van de slavernij'.

"We laten ons niet gek maken. Ons feest afschaffen? Ze zijn niet wijs. Hoe moeten we dat uitleggen aan onze kinderen? Het is een gevoelskwestie. Wij kunnen niet accepteren dat het gaat zoals de VN het wil", zei Pietitie-bedenker Bas Vreugde tegen Omroep Brabant.

Woord is aan Rutte
De makers hadden gehoopt de eerste dag 1 miljoen likes te krijgen. Dat is nu dus gelukt. ''Geweldig! We hadden er dan wel op ingezet maar dat het zo snel zou gaan hadden we niet verwacht'', vertelde Bas.

Hij nodigt politici uit te reageren op de grote hoeveelheid likes. ''Als je dit hoort minister-president Rutte, kun je mij bellen. Dan kunnen we eens babbelen'', zei Bas op Omroep Brabant radio. Donderdagochtend voegde Bas eraan toe dat een gesprek met Verene Shepherd helemaal mooi zou zijn.

Of zij de juiste persoon is om zo'n gesprek mee te voeren is nog niet helemaal duidelijk, want het AD meldde donderdagmiddag dat Shepherd eigenlijk geen serieuze positie binnen de VN heeft.

Explosieve groei
Uit onderzoek van Fanrise blijkt dat Pietitie niet alleen binnen 24 uur al meer dan 646.000 'likes' verzamelde, maar dat de pagina daarmee ook grote merken als Heineken, de Bijenkorf en KLM ver achter zich laat.

Op woensdagochtend twaalf uur stond de teller al op ruim 750.000 'likes', ruim 24 uur later dus op 1,9 miljoen. "Onze inbox stroomt over met reacties. Het leeft", aldus Vreugde.

'Blijf van ons feest af!'
Bas snapt niet dat sommige mensen gezien de geschiedenis aanstoot nemen aan zwarte piet. "Daarom zijn we de pagina ook gestart. We handelen uit ongeloof. Doe normaal en blijf van ons feest af."