Video

Doorbraak moordzaak Nicole van den Hurk (1995), gearresteerde verdachte geen bekende van slachtoffer

17 januari 2014 om 11:00 • Aangepast 22 november 2020 om 02:13
nl
De politie heeft een nieuwe verdachte aangehouden in verband met de dood van Nicole van den Hurk in 1995. Het gaat om een 46-jarige man uit Helmond. Het dna van de man komt overeen met het dna uit het moordonderzoek. De politie spreekt van 'een doorbraak'. De man wordt verdacht van verkrachting en moord of doodslag. Hij blijft nog zeker twee weken vastzitten. Voor zover bekend kenden hij en Nicole elkaar niet.
Profielfoto van
Geschreven door

De toen 15-jarige Eindhovense Nicole van den Hurk fietste in de vroege morgen van vrijdag 6 oktober 1995 vanaf het adres van haar oma naar de supermarkt waar zij werkte in het Eindhovense winkelcentrum Woensel. Ze kwam daar echter nooit aan. Op woensdag 22 november 1995 werd haar lichaam gevonden in de bossen langs de Mierloseweg in Lierop.
Dat Nicole van den Hurk verkracht is, is niet eerder bekend gemaakt. "De verdachte wordt vrijdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris", vertelt politiewoordvoerder Henri van Pinxteren. Of de Helmonder al een verklaring heeft afgelegd of heeft bekend, wil hij niet zeggen."Dat zijn zaken waar we nu geen uitspraken over doen."
'DNA-match geen bewijs voor moord'De verdachte zit in volledige beperkingen. Dat wil zeggen dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld, om zo het onderzoek niet te frustreren. Hij mag alleen met zijn advocaat spreken. Advocaat Job Knoester zegt tegenover Omroep Brabant dat het DNA-bewijs niet uitwijst dat zijn cliënt ook de daadwerkelijke dader is. "Het trekken van conclusies is nu niet op zijn plaats."
Stiefvader en stiefbroer eerder aangehoudenDe zaak Nicole van den Hurk werd in 2011 heropend toen haar stiefbroer Andy in Engeland suggereerde dat hij de dader was. Hij werd opgepakt en uitgeleverd aan Nederland. Uiteindelijk vond de politie geen bewijs dat Andy bij de dood van zijn stiefzus betrokken was. Daarop werd hij vrijgelaten.
Ook Ad van den Hurk, de stiefvader van Nicole, werd gezien als verdachte. De verdachte die nu is aangehouden, kwam de politie op het spoor nadat oud dna-materiaal met de nieuwste onderzoekstechnieken opnieuw werd bekeken.

Wachten op privacy instellingen...

Stiefbroer blijft nuchterDe moord op Nicole van den Hurk beheerste jarenlang het nieuws.
Eind 2012 was RTL van plan het programma Derek Ogilvie: Unexpected aan Van den Hurk te wijden, maar daar zag RTL op het laatste moment vanaf. Ad van den Hurk had bezwaar tegen de uitzending en RTL vond de rust voor de nabestaanden toch belangrijker dan de uitzending.
In september 2011 werd het lichaam van Nicole opgegraven voor nieuw onderzoek naar haar dood. Sinds 2012 werkte een cold case-team met zes rechercheurs fulltime aan de zaak.
Bekende van de politieAndy van den Hurk blijft nuchter onder het nieuws dat er weer een verdachte is aangehouden in verband met de moord op zijn stiefzus, zo laat hij weten aan Omroep Brabant. "Er werden al meer mensen aangehouden, dus het blijft afwachten."
De stiefmoeder van Nicole laat weten dat zij denkt dat de nu aangehouden verdachte de juiste is. Volgens het ED is de Helmonder een bekende van de politie. Stiefvader Ad van den Hurk heeft gehuild bij het horen van de arrestatie. "Ik had dit niet meer verwacht", vertelt hij aan Omroep Brabant. "De hoop op een oplossing had ik verloren."
Lees meer over deze zaak op de themapagina omroepbrabant.nl/nicolevandenhurk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.