Anky van Grunsven over dood Bonfire: 'Voor mij was hij echt een soulmate'

ERP - Dressuurrijdster Anky van Grunsven uit Erp sprak maandagavond voor het eerst over het overlijden van haar paard Bonfire. "Het was liefde op het eerste gezicht en ik heb er veel tranen om gelaten. Voor mij was hij echt een soulmate", zo zegt ze in de talkshow RTL Late Night.
Succespaard Gestion Bonfire overleed vorige week aan de complicaties van een bijnierziekte en een hoefontsteking. Met het dertig jaar oude paard, vierde Van Grunsven in het begin van haar loopbaan vele successen.

Haar eerste olympische dressuurtitel veroverde Van Grunsven in Sydney in 2000 op Bonfire. Daarna herhaalde ze dat grote succes met Salinero bij de Olympische Spelen in Athene in 2004 en in Peking in 2008.

'Liefde op het eerste gezicht'
In RTL Late Night vertelt Van Grunsven dat ze het paard ooit van haar vader kreeg. "Het was liefde op het eerste gezicht. Ik heb geweldige dingen met hem meegemaakt. Daarom heet hij ook Bonfire, voor mij was hij echt vreugdevuur."

De dood van het paard viel haar dan ook zwaar. "Ik heb er veel tranen om moeten laten. Ik heb een hele heftige week gehad. Elke dag kom ik langs een lege stal en een lege wei."

Moeilijke beslissing
Van Grunsven moest Bonfire in laten slapen. "Bonfire was ziek, en dat ging steeds slechter. Op een gegeven moment kon het niet meer. Dat heeft me veel slapeloze nachten bezorgd. Uiteindelijk bedacht ik me: 'Wat maakt het nou uit of hij 30, 31 of 32 jaar wordt?' Hij is bij mij thuis ingeslapen, dat vond ik heel fijn."

Bonfire is gecremeerd en uitgestrooid over de weilanden van Van Grunsven in Erp.