Burgemeester Eberhard van der Laan: 'Kans dat Sytze van der Velde in Amsterdam komt wonen is klein'

6 november 2013 om 15:32
nl
Het is allesbehalve zeker dat pedoseksueel Sytze van der Velde in Amsterdam gaat wonen. "De kans is beduidend groter dat hij hier niet komt wonen dan wel", was het antwoord van burgemeester Eberhard van der Laan woensdagmiddag op vragen van de gemeenteraad.
Geschreven door

Van der Laan baseert zich onder meer op informatie van het ministerie van Veiligheid en Justitie, de reclassering en de politie. Van der Laan zei dat Sytze van der Velde in het verleden vaker geuite voornemens niet in de praktijk bracht.
De burgemeester van Amsterdam wil voorwaarden stellen aan de komst van de pedoseksueel, maar gaat pas met hem in gesprek als de verhuizing concreet wordt.
'Sytze wil ook aandacht' De burgemeester concludeert uit een e-mail die hij ontving van Sytze van der Velde 'dat de man niet alleen behoefte heeft aan een woning, maar ook aan aandacht'. Van der Laan vindt wel dat 'iedereen die zijn straf heeft uitgezeten ergens moet kunnen wonen'.
Van der Velde moet zich echter wel inschrijven in de gemeentelijke basisadministratie en dient zich aan nader te bepalen voorwaarden te houden. Van der Laan: "Ik ga pas met hem in gesprek over voorwaarden als het zeker is dat hij komt", zei Van der Laan.
'Burgemeester geeft geen gehoor'Eerder gaf Van der Velde aan moeilijk in gesprek te komen met de Amsterdamse burgemeester. "Ik heb de telefoon gepakt en geprobeerd met Van der Laan in contact te komen, maar daar is weinig bereidheid toe. Er moeten eerst maar mailtjes gestuurd worden met verzoeken. Als het op die manier hoeft, begin ik er niet aan'', zei hij tegen radiozender Amsterdam FM.
Al jaren spelen er problemen rondom zijn huisvesting, in 2009 kreeg hij bijvoorbeeld een gebiedsverbod voor Eindhoven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.